Forskare söker äldre till studie om inflammation

Lina Tingö genomför studien tillsammans med kollegan Ashley Hutchinson.

Lina Tingö genomför studien tillsammans med kollegan Ashley Hutchinson.

Svårt att röra sig och problem med magen – en låggradig inflammation i kroppen kan vara orsaken till många vanliga besvär hos äldre. Nu söker forskare vid Örebro universitet deltagare som är över 65 år till en studie för att undersöka om kosttillskott kan motverka inflammation.

Utan att veta om det bär många äldre människor på en kronisk låggradig inflammation i kroppen och forskning har visat att den kan påverka skelett och mage.
 
–Vi ska undersöka om probiotika tillsammans med vitamin D och omega-3 kan sänka graden av inflammation, säger Lina Tingö, forskare i medicin vid Örebro universitet och postdoktor inom satsningen på Mat och hälsa.
 
Dessa tre är utvalda för att de har positiva egenskaper. De är antiinflammatoriska och bra för en hälsosam bakterieflora i tarmen.

Söker 90 deltagare 

Forskarna söker 90 deltagare som är 65 år och äldre. Första steget är ett blodprov för att mäta CRP-nivåer. CRP är ett protein i blodet och koncentrationen av CRP ökar vid inflammation. 
 
–Men inflammationen är egentligen inget man känner av utan vi söker äldre som känner sig friska och krya, säger Lina Tingö.
 
Efter första undersökningen får deltagarna äta kosttillskotten under 8 veckor. I studien ingår också två urinprov, fyra blodprovtagningstillfällen och två avföringsprov. Deltagarna får sammanlagt 3 000 kronor vid fullgjord studie.