ÖREBRO UNIVERSITET 20 ÅR

HSS 2019: Samverkan som gör skillnad – på riktigt

Örebro universitet bjuder i maj in till konferensen Högskola och samhälle i samverkan, HSS. Det är första gången konferensen arrangeras i Örebro och projektledaren Åsa Granlund lovar att programmet kommer att bjuda på konkreta verktyg för hur man lyckas med samverkan, på riktigt.

Konferensen Högskola och samhälle i samverkan, HSS 2019, arrangeras i Örebro den 8-10 maj.

Den finansieras av Tillväxtverket, Vinnova och KK-stiftelsen.

Har du frågor om HSS 2019, kontakta projektledare Åsa Granlund.

– Vi vill att alla som deltar på konferensen åker härifrån med massor av konkreta verktyg och idéer för hur man lyckas med samverkan mellan näringsliv, akademi och samhälle.

HSS-konferensen arrangeras av Örebro universitet tillsammans med nationella och regionala organisationer. Redan nu har nästan 200 personer anmält sig.

Amy Loutfi

Amy Loutfi.

På programmet står bland annat föreläsningar med Amy Loutfi, AI-forskare och professor i informationsteknologi vid Örebro universitet, Saeid Esmaeilzadeh, kemist, företagsledare och medgrundare av investeringsföretaget Serendipity Innovations och Claudia Olsson, vd för Exponential AB som utsetts till en av Europas 40 främsta ledare under 40 år.

Saeid Esmaeilzadeh

Saeid Esmaeilzadeh.

– Vi är stolta över att kunna presentera ett program fyllt med intressanta föreläsare, medverkande gäster och samtal. Det kommer bli två inspirerande dagar där deltagarna engageras och ges möjlighet att nätverka. Dessutom byter vi miljöer så att de får chans att se mer av Örebro som stad, säger Åsa Granlund.

Dubbelt 20-årsfirande präglar konferensen

Första dagen hälsas deltagarna välkomna i Novahuset på Örebro universitet. Förutom föreläsningar står också lärande samtal, workshops och ett samverkanstorg där lärosäten från hela landet får visa upp goda exempel på samverkan på programmet.

På fredagen flyttar HSS 2019 in på Konserthuset i centrala Örebro. Här bjuds det bland annat på samtal om kompetensförsörjning, forskning och innovation samt om miljöer för samverkan som gör skillnad.

Claudia Olsson

Claudia Olsson.

Både Örebro universitet och HSS-konferensen firar 20 år i år.

– Det blir alltså ett dubbelt 20-årsjubileum och vi ska verkligen se till att det märks för de som kommer till Örebro, säger Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet.

Minister och generaldirektörer om samverkan på riktigt

I panelerna finns bland annat generaldirektörerna från Vinnova, KK-stiftelsen, Tillväxtverket samt Telias VD och Örebro-alumnen Johan Dennelind och Johan Eklund, VD på Entreprenörskapsforum. Även Örebro universitets rektor och Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, medverkar.

Matilda Ernkrans

Matilda Ernkrans.

 

– Samverkan mellan näringslivet och akademin spelar en avgörande roll för svenska företags kompetensförsörjning och innovationskraft. Men hur ska vi komma förbi diskussionen om att samverkan är viktigt och i stället göra det på riktigt? Den frågan hoppas jag att vi ska få svar på under HSS 2019, säger Åsa Granlund.

Text och film: Anna Lorentzon