Ny bok: AI och robotar på 30 sekunder

Luis de Miranda.

Luis de Miranda.

Vilka är de 50 viktigaste idéerna och innovationerna kopplade till den pågående tekniska revolutionen? I boken AI och robotar på 30 sekunder får man utforska smarta assistenter, antrobotar, big data och djup maskininlärning – alla förklarade på en halv minut.

Utdrag ur boken AI och robotar på 30 sekunder

Kapitel: Tävlingar för robotar och AI.pdf

– Jag ville skriva en bok som man kan använda som en kompass för att bättre förstå vår digitala värld. Den handlar om de viktigaste upptäckterna inom AI och robotik sedda ur teknologiskt, kulturellt och filosofiskt perspektiv, säger Luis de Miranda, bokens redaktör och filosof, som också är postdoktor i historia vid Örebro universitet. 

Boken, som Luis de Miranda har skrivit tillsammans med åtta forskare från hela världen, berör till exempel Terminator och andra robotar i fantasin och historien. Man får lära sig mer om maskininlärning, flygande robotar, smarta assistenter, chattrobotar, evolutionär AI och AI:s historia. Men även frågor som om robotar, AI och människor kan bli en ny art tas upp.

– Det är viktigt att vi alla i samhället har ett pågående samtal om vilka möjligheter som AI och robotik erbjuder och att vi har en välinformerad uppfattning om dessa. Vi kommer inte att gå tillbaka till en tid utan datorer men vi kan alla spela en aktiv roll i hur vi formar vår värld, säger han.

30-sekundersförklaringar

Bokomslag AI och robotar på 30 sekunder

Alla 50 teman i boken är beskrivna med korta texter som tar runt en halv minut att läsa. Vill man veta mer kan man läsa 3-minutersanalyser som tar upp etiska eller filosofiska aspekter på det aktuella ämnet eller bara skaffa sig en snabb överblick över ämnet med 3-sekundersfakta.

– Boken är väldigt lätt att ta till sig och den riktar sig framförallt till tonåringar som är nyfikna på den tekniska revolutionen. För mig, som pappa till en sex år gammal tjej, är det särskilt viktigt att boken läses av tjejer för det finns fortfarande en stark könsstörning i teknologiskt engagemang i Sverige, säger Luis de Miranda. 

Vilket är ditt favorittema i boken?

– Det är antrobotik som handlar om symbios mellan människor och maskiner. I dag är teknik inte bara de verktyg vi använder, den har blivit en del av oss. Antrobotiken är ett sätt att betrakta utvecklingen av AI och robotik ur ett helhetsperspektiv. Det innebär också enligt min åsikt att intelligenta maskiner inte kommer att ersätta människor utan snarare öka vår kapacitet, säger Luis de Miranda.

Boken AI och robotar på 30 sekunder är hittills översatt till nio språk och finns nu även på svenska.

Text och foto: Jasenka Dobric