10 tips som hjälper dig med distansarbetet

Katt och dator på en skänk.

För dig som är ovan, kan arbete hemifrån innebära att du behöver lära dig nya rutiner och arbetssätt. Nedan följer tio tips som förhoppningsvis kan göra övergången lite smidigare.

1. Behåll din daglig rutin
Stig upp när klockan ringer och påbörja din vanliga morgonrutin med frukost, klädval och annat som du brukar göra en vanlig arbetsdag.

2. Gå till och från “jobbet”
Släng på dig ytterkläderna och ta en promenad runt ditt kvarter. När du kommer tillbaka in på morgonen har du gjort en tydlig markering att “Nu är jag på jobbet”. Samma sak gäller när du avslutar för dagen och kommer hem.

Gå-till-jobbet_720.jpg

3. Fixa en bra arbetsyta
Förvandla en plats i hemmet till ditt distanskontor. Försök att få till en plats med bra belysning, en bekväm arbetsstol och allra helst en plats där du kan variera mellan att sitta och stå. Strykbrädan kan exempelvis fungera att stå vid.

4. Se till att ha rätt teknisk utrustning
Förutom dator, telefon och en bra internetuppkoppling är det bra att ha ett headset med hörlurar och mikrofon. Om du har möjlighet är det även bra att koppla i din bärbara dator mot en stationär skärm och tangentbord.

headset

5. Skapa struktur under arbetsdagen
Planera arbetsdagen som att du befann dig på jobbet. Sätt gärna upp mål för dagen. 

6. Pausa i ditt arbete
Sitt inte still för länge utan ställ klockan så att du får regelbundna pauser. Arbetsmiljölagen gäller fortfarande även när jobbet flyttar in i hemmet.

klocka

7. Ta en promenad
Ge kroppen lite ny energi genom att bryta av med en kort promenad.

8. Ge dig tid för kompetensutveckling
Vissa arbetsuppgifter kan vara svåra att utföra på distans då kan det, om möjligt, vara bra att skjuta på dem. Kanske är det nu du kan ta dig tid för något kompetensutvecklande? Just nu finns det många online-kurser och webinars tillgängliga.

Dator

9. Var social online
Se till att vara uppkopplad och tillgänglig. Fika och luncha samtidigt som du videosamtalar med dina kollegor – ett bra sätt att hålla kvar den sociala kontakten på arbetsplatsen.

10. Använd videosamtal
Det finns enkla metoder och tips om hur du lyckas med ditt digitala möte. Läs mer om våra 21 tips här.

Text: Nadia Abdellah