This page in English

Han hjälper Saabs robotar att samarbeta under vatten

Forskaren Martin Längkvist bredvid en markrobot.

Martin Längkvist, AI-forskare på Örebro universitet, har jobbat med att få en drönare och en mobil robot på marken att kommunicera med varandra.

AI-forskare vid Örebro universitet har inom ramarna för AI.MEE-projektet Corob samarbetat med Saab för att lära robotar att kommunicera.
– Vi har fått en kickstart, säger Göran Backlund på Saab.

Göran Backlund

Göran Backlund, ansvarig för teknikledning och teknikstrategi på Saab Dynamics.

För Saab Dynamics är målsättningen att utveckla en AI som gör robotar mer självständiga och bättre på att samarbeta. Tekniken ska kunna användas för att exempelvis samordna flottor av undervattensrobotar.

Men att jobba med robotar under havsytan är både dyrt och komplicerat. I stället har forskare på Örebro universitet byggt upp ett enklare scenario på land.

– Det gör att vi till en ganska låg kostnad kan börja titta på grundfrågeställningarna i samarbetande farkoster. Vi har fått en kickstart, säger Göran Backlund, ansvarig för teknikledning och teknikstrategi på Saab Dynamics.

Projektet är ett samarbete mellan Örebro universitet, Alfred Nobel Science Park, Region Örebro län och SAAB, med finansiering av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

 

Här kan du läsa mer om AI.MEE-projektet (på svenska).

Text, foto och film: Anna Lorentzon