Fem tips vid digital undervisning på distans

Kvinnlig student sitter vid ett bord med en dator.

Digital undervisning skiljer sig till viss del från undervisning i sal på campus. Här följer några enkla tips för att underlätta skärmundervisningen.

1) Ha på webbkameran så att läraren och dina kurskamrater kan se dig
Under en föreläsning eller ett seminarium kan du se dina kurskamrater, vilket underlättar kommunikationen. Detta är även viktigt vid digital undervisning. Genom att ha på kameran kan övriga deltagare se ansiktsuttryck och kroppsspråk.

Foto över digitalt möte.

2) Men ha alltid avstängd mikrofon när du inte pratar själv
Det är viktigt att minimera störande ljud. Stäng därför av mikrofonen när du inte pratar själv. I både Zoom och Blackboard Collaborate kan du slå av mikrofonen. 

Illustration av en överstruken mikrofon.

3) Bakgrund och ljus
Bilden anpassar sig automatiskt efter ett snittvärde på ljuset i rummet. Så om du sätter dig framför ett fönster när solen skiner in, kommer du att bli väldigt mörk i ansiktet när kamerans bländare arbetar för att fönstren inte ska se för ljusa ut.

Sätt dig istället så att fönstren inte syns i bild, men använd gärna ljuset från fönstren. Om du sitter en bit ifrån och låter fönsterljuset komma från sidan, så blir det ofta en bra bild.

När du har på webbkameran bjuder du in kurskamrater och lärare till ditt hem. Tänk på vad du visar upp bakom dig i webbkameran. Hålls undervisningen i Zoom kan du välja en annan bakgrund genom att klicka i  ”Choose virtual background” under kamerasymbolen.

Bakgrund  i Zoom.

4) Begär ordet när du ska prata eller använd chatten
I både Zoom och Blackboard Collaborate finns en hand-symbol som du kan trycka på när du vill ha ordet. Om alla deltagare begär ordet minskar risken att man pratar i munnen på varandra.  Om du inte vill prata inför alla går det även bra att använda chatten i Zoom eller Blackboard Collaborate. Du kan välja hela gruppen eller vilka du vill chatta med.


5) Putsa linsen
Det är väldigt lätt att det kommer damm och smuts på en kameralins. Ta som vana att försiktigt rengöra linsen på din bärbara dator och mobilen då och då. En putsduk för glasögon funkar fint för att få bort löst damm.

webbkamera

 

Text: Anna Asplund och Jesper Mattsson
Foto: Víctor Angulo González, Jesper Mattsson och Pixabay.