Från digerdöden till covid-19 – tidigare smittskyddsläkaren föreläser på Sepsisdag

Hans Fredlund utanför Campus USÖ.

Tidigare smittskyddsläkaren Hans Fredlund är en av föreläsarna på Sepsisdagen.

Hög feber som kommer snabbt och förvirring kan vara tecken på sepsis, som förr kallades blodförgiftning. För fjärde året anordnar forskare vid Örebro universitet Sepsisdagen för att uppmärksamma fler på en svår sjukdom som är viktig att upptäcka i tid för att överleva. I år kan du delta digitalt.

– Människor får sepsis varje dag – bara i vårt län, säger Hans Fredlund, en av sex föreläsare på evenemanget.

– Det kan hända när du drar ut en tand och du kanske inte ens märker att du drabbats. Men i vissa fall, som till exempel med meningokocker, kan människor bli akut dåliga och dö inom några timmar.

Hans Fredlund kommer att ge en historisk tillbakablick med febersjukdomar med hög dödlighet som röd tråd. Han stod mitt i stormen som smittskyddsläkare när svininfluensan drabbade världen 2009.

Då hade vi ett vaccin

– Jag åt, sov och jobbade. En situation som liknar dagens – men då hade vi ett vaccin, säger Hans Fredlund.

Det var under våren 2009 de första signalerna kom från Mexiko och spred oro eftersom många unga blev allvarligt sjuka.

– När svininfluensan tog fart här i Sverige i början på hösten hade vi redan ett vaccin på plats och arbetet handlade om hur vi kunde fördela vaccinet – och efter att vårdpersonal och riskgrupper fått – hur vi skulle vaccinera många på ett smidigt sätt.

Även idag med covid-19 är han med på ett hörn och hjälper till.

Kapplöpning om vaccin

– Vi vet inte hur många som har blivit smittade och dessutom är det kapplöpning om vaccin. Vi vet inte var vi är – i början eller slutet, säger Hans Fredlund.

De andra tre, digerdöden, spanska sjukan och smittkoppor, som Hans Fredlund ska berätta om har han bara läst om – men det finns en hel del berättelser att ta del av.

– Smittkoppor är den enda sjukdomen vi har lyckats utrota från jorden. Genom att erbjuda det alla människor vill ha, pengar, lyckades man leta upp vartenda fall – de sista var på 70-talet i Etiopens bergstrakter. Människor som kunde visa upp ett fall fick betalt.

Vill du vet mer – här finns information om Sepsisdagen – och programmet

Hela listan på symptom på sepsis:

Illamående/kräkningar

Förvirring

Andningssvårigheter

Stark sjukdomskänsla

Feber/frossa

Ont i kroppen

Bensvaghet