Studenterna berättar – så blir livet efter examen

Tekla Alsbjer.

Nu går Tekla Alsbjer ut i arbetslivet som lärare på gymnasieskolan.
Läs om vad hon och tio andra studenter har för framtidsplaner efter examen.

Indy Kromodikoro flyttade från Rånäs till Örebro för att studera till läkare. På måndag börjar hon som underläkare på medicinkliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro. Det hon främst kommer att bära med sig från studietiden är den fina gemenskapen på läkarprogrammet som har gett henne minnen för livet.

– Mina klasskamrater, men även yngre- och äldrekursare har verkligen förgyllt mina fem och ett halvt år på universitetet.

Indy Kromodikoro.

Indy Kromodikoro.

Hugo Öhman från Katrineholm har bott i Umeå i norr till Småland i söder och Visby i öst innan han slutligen började plugga på programmet medier, kommunikation och Pr. Efter examen väntar sommarjobb som Customer Service Specialist på BillerudKorsnäs i Frövi.

– Jag söker jobb, men om jag inte har något arbete till hösten planerar jag att plugga vidare på magisterprogrammet i strategisk kommunikation.

Hugo Öhman.

Hugo Öhman.

Tekla Alsbjer från Örebro har utbildat sig till ämneslärare på gymnasieskolan. Till hösten har hon förhoppningsvis ett arbete på en skola i Örebro, annars planerar hon att plugga vidare på en kurs i sociologi.

– Det bästa med min studietid är de vänner jag har fått, de är verkligen vänner för livet.

Tekla Alsbjer.

Tekla Alsbjer.

Tobias Sjölin flyttade från Stockholm för att börja studera till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.

– Det roligaste under min studietid har varit de hantverksprov jag har genomfört och planeringen av den akademiska årshögtiden 2020.

I och med att coronapandemin har påverkat världen vet han inte riktigt vad han ska göra efter examen. Men planen är att jobba under ett år. Efter det vill han återvända till Örebro universitet för att plugga vidare på magisternivå.

Tobias Sjölin.

Tobias Sjölin.

Ida Markström från Kumla tar examen från analysvetenskapligt program i kemi med inriktning mot forensik. Nu börjar hon arbeta på Recipharm i Karlskoga som laboratorieingenjör.

– Under min studietid har det hänt massor av roliga saker, till exempel att universitetet fyllde 20 år och att jobba tillsammans med andra studenter och universitetet när Musikhjälpen kom till Örebro.

Ida Markström

Ida Markström.

Hannes Wiström från Göteborg tar examen från Konstnärligt kandidatprogram i musikalisk gestaltning. Under studietiden har han haft förmånen att lära känna och arbeta med personer som jobbar med kreativa och konstnärliga uttryck. I framtiden vill han läsa vidare inom sitt område som är konstmusik.

–  Men jag planerar också att starta företag och etablera mig inom musikbranschen på ett eller annat sätt.

Hannes Wikström.

Hannes Wikström.

Theo Henningsson tar examen från civilekonomprogrammet. I sommar arbetar han med e-handel i en livsmedelsbutik i hemstaden Linköping. Till hösten flyttar han till Göteborg för att börja som revisorsassistent på Deloitte.

– Mitt roligaste minne är när jag arbetade på en studentrekryteringsmässa i Göteborg. Där pratade och inspirerade jag gymnasieelever till högre studier samtidigt som jag lärde känna studenter från andra universitetet.

Theo Henningsson.

Theo Henningsson.

Paulina Alklind från Borås tar examen från måltidsekologprogrammet. Nu kommer hon läsa några sommarkurser men planerar att arbeta med sensorik och att öka hållbarheten i livsmedelssystemet.

– Tack vare våra engagerade lärare och en fin sammanhållen klass har jag utvecklats både som yrkes- och privatperson.

Paulina Alklind.

Paulina Alklind.

Sophie Brömster flyttade från Stockholm till Örebro för att plugga på psykologprogrammet. Nu flyttar hon tillbaka till hemstaden för att söka praktisk tjänstgöring för psykologer, ett tjänstgöringsår som examinerade psykologstudenter måste göra för att kunna ansöka om psykologlegitimation.

– Jag har många fina minnen från studietiden, framförallt från universitetets psykologmottagning där psykologstudenter får omsätta teori till praktik när vi möter patienter.

Sophie Brömster.

Sophie Brömster.

Niklas Thenstedt från Örebro tar examen från biomedicinska analytikerprogrammet, inriktning laboratoriemedicin. Nu väntar sommarjobb på ungdomsmottagningen i Örebro.

– Till hösten är inga beslut fattade ännu men jag är inte orolig, jobb är ingen bristvara för en biomedicinsk analytiker.

Niklas Thenstedt

Niklas Thenstedt .

Jonathan Christiansson flyttade från Rättvik till Örebro för att plugga på kriminologiprogrammet. Nu väntar sommarjobb inom Kriminalvården. Till hösten planerar han att bredda sin examen med kurser inom psykologi och juridik.  

– Men mitt mål är att söka och förhoppningsvis komma in på polishögskolan.

Jonathan Christiansson.

Jonathan Christiansson.

Text: Anna Asplund
Foto: Privat