48 läkare tar examen idag: ”Känns skönt att kunna hjälpa till under pandemin”

Tre glada personer hoppar jublande upp i luften.

Efter 5,5 tuffa men roliga år tar Avin Tofiq, Simon Golowin och Ida Glimberg examen från Läkarprogrammet vid Örebro universitet.

Avin Tofiq, Simon Golowin och Ida Glimberg är tre av nästan 50 läkarstudenter som idag tar sin examen vid Örebro universitet.
– Det känns skönt att kunna hjälpa till och stötta upp inom vården, det är många som har kämpat länge nu, säger Ida Glimberg.

Det blir en digital examensceremoni för många av de studenter som tar sin examen den här veckan vid Örebro universitet. En av dem är Ida Glimberg, som lämnade Skåne bakom sig för att gå på Läkarprogrammet vid Örebro universitet, efter rekommendation från en gymnasiekompis.

– Örebro universitet var mitt förstahandsval. Det har definitivt varit utmanande, men också mycket lärorikt och jag har vuxit väldigt mycket, både i min roll som framtida läkare och som person.

Hon följer den digitala examensceremonin hemifrån idag, tillsammans med några kursare.

– Det känns så klart tråkigt att inte kunna träffa hela klassen och fira tillsammans och ha examensfest på kvällen. Men det är iallafall kul att vi har en ceremoni, även om den blir digital, säger hon.

Efter examen ska Ida Glimberg vikariera som underläkare på kirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro.

– Det känns nästan surrealistiskt efter så många års studier, det har nästan blivit ens identitet att vara student. Men det ska bli kul och skönt att lämna de tuffa tentapluggveckorna bakom sig.

Hon ser fram emot att få göra nytta i vården, som just nu är hård prövad under coronapandemin.

– Det känns skönt att kunna hjälpa till och stötta upp inom vården, det är många som har kämpat länge nu, säger Ida Glimberg.

”Lyxigt att få vara student”

Kurskamraten Simon Golowin drömde redan på gymnasiet om att bli läkare, men hann jobba som skådespelare i tio år innan flyttade hem till Örebro igen och började studera på Läkarprogrammet vid Örebro universitet. Han tror att han har uppskattat studentlivet på ett annat sätt än om han hade börjat plugga direkt efter gymnasiet.

– Jag fick läsa in en del kurser och skriva högskoleprovet för att komma in. Det var helt underbart att bli student, jag kände att det var en sådan lyx att få all den här tiden att plugga och lägga på min egen utveckling. Det är det roligaste jag har gjort, säger han.

Tre läkarstudenter

Ida Glimberg, Simon Golowin och Avin Tofiq ser fram emot att börja jobba på USÖ.

Nu väntar AT-tjänstgöring på Universitetssjukhuset i Örebro.

– Det känns så skönt att komma i mål. Jag vet inte ännu vad jag vill specialisera mig inom, så det blir bra att få prova många olika specialiteter under AT:n. Jag kommer dessutom ha kvar en fot på Campus USÖ eftersom jag ska vara basgruppshandledare, säger Simon Golowin.

Redo för arbetslivet

Även Avin Tofiq, som kommer från Bålsta utanför Stockholm, kommer att förstärka personalstyrkan på USÖ. Hon ska vikariera som underläkare på neurokliniken – någon hon drömt om under hela utbildningen.

– Ju mer jag läste och ju mer praktik vi hade, desto mer insåg jag att det verkligen är det här jag vill. Det är väldigt spännande med hjärnan: vi vet egentligen så lite, samtidigt som det också sker stora framsteg i både forskning och sättet att arbeta. Att vara neurolog är lite av ett detektivarbete, säger hon.

Avin Tofiq beskriver de 5,5 åren på Läkarprogrammet lite som en berg- och dalbana.

– Det har varit väldigt tufft i perioder, men samtidigt väldigt kul och jag har fått många fina minnen och nyttiga erfarenheter. Det är en lång utbildning, så man hinner tröttna på att studera. Jag känner mig redo att börja jobba, samtidigt som det också är lite läskigt.

Den digitala examensceremonin följer hon tillsammans med familjen hemma i Bålsta.

– Det blir inte samma sak när det är digitalt, det är klart att jag gärna hade velat fira tillsammans med mina kursare nu när klassen splittras och många flyttar, säger Avin Tofiq.

Text och foto: Anna Lorentzon