”En mentor kan vara vägen ut i arbetslivet för våra studenter”

En student pratar med sin mentor.

Att ha en mentor innebär en möjlighet att bredda sina kunskaper om arbetslivet, knyta kontakter och öka chansen att få jobb.

Nu öppnar anmälan till Mentor Match – Örebro universitets mentorskapsprogram som matchar studenter med mentorer från företag som Google, Swedbank och Volvo.
– Förra året blev ett rekordår, säger Tim Stubbings på Örebro universitet.

Nyfiken på att ha – eller bli – en mentor?

Här kan du anmäla dig till Mentor Match.

Hela ett hundra studenter vid Örebro universitet fick under förra säsongen möjlighet att lära känna en erfaren mentor som delade med sig av kunskap, insikter och tips inför arbetslivet och karriären. Mentorerna kommer både små och stora företag och organisationer inom de flesta branscher och sektorer – och flera av dem jobbar dessutom internationellt.

– Vi hade mentorer från såväl europeiska länder som Bryssel, Hamburg och London och från USA och Kanada. Pandemin gjorde att alla våra mentorskapsmöten fick genomföras digitalt förra året – vilket glädjande nog innebar att våra studenter fick ännu större möjligheter att ta del av internationella erfarenheter, säger Tim Stubbings, ansvarig för alumnverksamheten vid Örebro universitet.

Givande för både student och mentor

Fördelarna med att ha en mentor är många. För studenten är det en möjlighet att bredda sina kunskaper om arbetslivet, knyta kontakter och öka sina chanser att få jobb. Även den som väljer att bli mentor får ett större nätverk, utvecklar sin sociala kompetens och får dessutom insikter om hur framtidens medarbetare resonerar.

– För många studenter är Mentor Match faktiskt en väg ut i arbetslivet – och vi vet att även mentorerna tycker att det är väldigt värdefullt att bygga relationer med våra studenter, säger Tim Stubbings.

Ett exempel är civilingenjörsstudenten Kristina Khajo och hennes mentor Maria Fridberg, som du kan läsa mer om här.

Nytt digitalt forum

Nu söker Örebro universitet studenter och mentorer som vill delta i Mentor Match under hösten 2021 och våren 2022. Nytt för i år är att Mentor Match nu finns på ett nytt digitalt forum, orucommunity.se, som både fungerar som en mötesplats och en källa för inspiration och fakta.

– Den nya plattformen kommer också att underlätta matchningarna och göra att vi i ännu högre utsträckning än idag ska kunna para ihop rätt student med rätt mentor, säger Tim Stubbings.

Ansökan till Mentor Match är öppen till den 18 oktober.

Text: Anna Lorentzon