Forskare intervjuar flickor och unga kvinnor i särskilt utsatta områden

Maria Moberg Stephenson

Gäng och våld dominerar bilden av så kallade särskilt utsatta områden. Forskare har nu fått 3,8 miljoner kronor av Forte för att intervjua unga kvinnor och flickor i bostadsområdena, de som för det mesta inte är del av kriminaliteten eller de offentliga samtalen.

– Målet med studien är att ge ny kunskap som ska vara ett stöd för arbetet med att utveckla samhällena i de utsatta områden, säger Maria Moberg Stephenson, forskare i socialt arbete, som tillsammans med Örebrokollegan Linda Arnell och Maria Andersson Vogel vid Stockholms universitet under tre år ska intervjua flickor och kvinnor i områdena. Planen är också att intervjua de olika samhällsaktörer som möter och arbetar med unga på plats i dessa områden.

Forskarnas utgångspunkt är att lokalsamhället påverkar människors liv på en rad olika sätt.

– Vi vill förstå tjejers livsvillkor och erfarenheter, och vilka aktörer i samhället som är viktiga för dem, säger Maria Moberg Stephenson.

Forskarna ska intervjua flickor och unga kvinnor i åldern 13 till 19 år, och hoppas även få ta del av olika sociala miljöer i bostadsområdena. De ska också intervjua aktörer i samhället som den första omgången intervjuer pekar ut som centrala. Av forskningsanslaget går drygt en miljon kronor Örebro universitet.