Hon blir ny projektsamordnare för AI-satsning

Anna Töndel

Anna Töndel har flera års erfarenhet som projektledare inom Alfred Nobel Science Park.

Örebro universitet stärker satsningen på artificiell intelligens och anställer projektsamordnare Anna Töndel. Hon blir spindeln i nätet i projektet AI.ALL.
– Jag brinner för hållbar produktion, och en säkrare industri.

Anna Töndel har precis börjat tjänsten som projektsamordnare för AI.ALL – ett projekt med nästan 15 miljoner i budget som ska ge svar på hur AI kan komma till nytta inom områden som hälsa, hållbarhet och smart industri. Hennes uppgift är att samordna pilotprojekt och koppla samman forskare med företag som behöver nya tjänster eller produkter.

Utveckla regionen

I varje pilotprojekt ska forskare från Örebro universitet jobba med minst två företag, varav det ena måste vara ett så kallat SME (Små och medelstora företag).

– Jag ser vilken stor hjälp AI kan erbjuda. Med projektet kan vi fortsätta utveckla vår region och hitta lösningar som gör att företagen blir mer konkurrenskraftiga, säger Anna Töndel.

Hon jobbade tidigare på Alfred Nobel Science Park, som delprojektledare för projektet AI.MEE, som kan ses som en föregångare av AI.ALL. Nu i AI.ALL läggs ännu större fokus på just artificiell intelligens.

– Vi ska prova många olika lösningar och tillämpningar inom AI och automation. Framförallt satsar vi på några specialiseringsområden som hållbara städer, energi och livsmedel.

Bra samarbeten

Erfarenheter från tidigare projekt har visat att det är stor utmaning att kommersialisera pilotprojekten.

– Det gäller att hitta företag som vill driva projekten vidare, och inte bara har behov av kunskaperna. Jag hoppas på bra samarbeten med många olika företag, säger Anna Töndel.

Och vad är drömprojektet?

– Det vore kul med ett projekt med flera parter, som är till nytta för hela samhället och som skulle göra skillnad inom allt från industrin till hälsosektorn. Att ta fram riktigt bra lösningar som många SME-företag kan använda.