Nu finns Hololens 2 att testa för industriföretag

Bild på hololens

Nu finns det möjlighet för industriföretag att testa olika visualiseringstekniker via AI Impact Lab. Bland annat finns nya Microsoft Hololens 2.

Visualiseringslabbet vid Örebro universitet är ett av fem labb som byggts upp inom projektet Visual Lift som ska hjälpa SME-industrin i Östra Mellansverige. Industriföretagen kan komma att testa hur olika visualiseringstekniker för produkter, produktionssystem och data kan hjälpa dem till en bättre och mer integrerad kommunikation med både kunder och leverantörer.

– HoloLens2 är AR-glasögon, förklarar Linus Lööv, visuell tekniker vid Curt Nicolin Gymnasiets (CNG) labb i Finspång. En stor fördel som HoloLens2 och AR-tekniken kan ge företag är att minska avståndet mellan konstruktion och produktion.

AR står för Augmented Reality eller förstärkt verklighet. Tekniken gör det möjligt att, när man har på sig glasögonen, se ytterligare information som läggs ovanpå det man annars ser.

– Man nämner ofta AR i samband med VR vilket står för Virtual Reality eller virtuell verklighet, säger Erik Andersen som är nodansvarig för Mälardalen Industrial Technology Center (MITC) i projektet Visual LIFT. Skillnaden är att i VR blir man som användare helt isolerad från sitt verkliga synfält och ser i stället en helt annan bild. VR kan finna industriella tillämpningar gällande tillexempel upplärning innan personen är på plats. Medan AR kan användas på plats för tillexempel ytterligare träning och instruktioner.

I videoexemplet från MITC-labbet ovan ser ni en maskin som ska startas upp. Med hjälp av HoloLens2 ser man hologram som läggs ovanpå verkligheten och förklarar och vägleder användaren genom processen. Dessa hologram kan användaren även interagera med, ni ser bland annat hur man trycker på knappen för att komma till nästa steg.

Erik Andersen ser fram emot att utforska ytterligare möjligheter tillsammans med industriföretag som vill delta i projektet.

– En tänkbar tillämpning är exempelvis att man kan få hjälp från en expert som sitter vid en dator på annan plats. Med det inbyggda kommunikationssystemet i HoloLens2 kan vi ha ett videosamtal där experten vid datorn ser vad operatören ser och kan vägleda med hologram, säger Erik Andersen.

Även på CNG ser man flertalet olika användningsområden för HoloLens2.

– Man kan titta på ritningar och 3D-modeller digitalt och tillsammans med exempelvis konstruktörer på ett nytt och tydligt sätt diskutera detaljer. En annan möjlighet med tekniken är att minska användandet av papper i industrin genom att ha ritningar och andra tekniska specifikationer i glasögonen i stället, säger Linus Lööv.

I det här videoexemplet från CNG används Hololens2 för att titta på en virtuell kopia av ett objekt, i detta fall en stirlingmotor. Genom AR-glasögonen kan användaren skala upp och ner objektet samt rotera det, det är även möjligt att göra en genomskärning och på det sättet se detaljer inuti objektet. Den här tekniken kan vara användbar för industrin på flera sätt. Exempelvis kan operatörer eller montörer få en visuell bild av den slutgiltiga produkten innan produktionen startar.

Labben inom Visual Lift finns förutom vid Örebro också vid MITC i Eskilstuna, CNG i Finspång, Visualiseringscenter C i Norrköping, och Automation Region i Västerås. Ta gärna kontakt med Anna Töndel, AI Impact Lab, 079-0676846, om du och ditt företag är intresserade av att testa på HoloLens2 eller någon annan visualiseringslösning. Projektet Visual LIFT och dess labb vänder sig till små och medelstora företag inom tillverkningsindustrin i östra Mellansverige.

Den här utrustningen finns i labben:

  • Kraftfull PC med RTX-grafikkort för bästa prestanda
  • Microsoft Hololens 2
  • Valve Index VR Kit
  • Videokonferensutrustning
  • Stor bildskärm med 4K upplösning

Läs mer om Visual Lift här.