Pedagogiska priset – en hedrande utmärkelse

Annika Göran Rodell och Joakim Petersson står med diplom och rött äpple i handen.

Förra årets pristagare, Joakim Petersson och Annika Göran Rodell, är överens: pedagogiska priset är en utmärkelse från studenterna som visar att man som lärare är på rätt väg.

Priset delas ut av Örebro studentkår på uppdrag av Örebro universitet och går till två lärare som nominerats av studenter för sin pedagogiska skicklighet.

– Jag utvecklar gärna nya undervisningsmetoder tillsammans med studenterna och jag ser priset som ett kvitto på att jag gör rätt, även när jag tvivlar på det jag gör, säger Annika Göran Rodell, universitetsadjunkt och lärare i måltidskunskap och värdskap vid Restaurang- och hotellhögskolan.

– Det är det finaste kvitto man kan få och det har gett mig mer självförtroende och trygghet som lärare. Pedagogiska priset visar att min undervisning går hem hos studenterna, säger Joakim Petersson, universitetslektor och lärare på Kriminologiprogrammet.

Viktigt med personligt ledarskap

För Joakim Petersson och Annika Göran Rodell är det personliga ledarskapet och goda relationer med studenterna A och O för god pedagogik.

– Det är jätteviktigt att skapa en relation till studenterna, även om kursen har en stor volym av studenter. Studenterna har rätt att känna sig sedda och lyssnade på, säger Joakim Petersson.

Genom att lära sig namnen på alla studenter i en kurs vill han skapa ett klimat där de vågar att prata och bidra till undervisningen. Han vill att studenterna ska våga vara kreativa, även om det innebär att de ibland misslyckas.

– Det är inte farligt att tankemässigt köra i diket någon gång, och det är då min roll att hjälpa studenterna att komma på banan igen, säger han.

Annika Göran Rodell håller med. Som lärare är det viktigt att hålla i processen för kunskapsöverföring och rummet för lärandet.

 – Jag ger studenterna fasta ramar som de kan vara kreativa inom. Ledarskapet ska vara anpassat efter situationen och som lärare måste jag vara närvarande i mötet med studenterna, säger Annika Göran Rodell.

Prispengar till kompetensutveckling

Pristagarna till pedagogiska priset får även medel att använda till kompetensutveckling. Joakim Petersson kommer att använda pengarna för att gå en kurs i retorik och till litteratur om pedagogisk utveckling. Annika Göran Rodell har förutom inköp av litteratur valt att vidareutveckla sig genom en kurs i online-ledarskap i USA. Pengarna har dessutom gett henne möjlighet att prova ManyCam, ett verktyg som ger användaren möjlighet att använda en webbkamera som visar presentatören samtidigt som en annan kamera visar till exempel en pekkarta, omgivning eller bilder som stöd för kommunikationen.

– Jag letar alltid efter nya saker för att utveckla undervisningen och pedagogiken. Jag gillar att ha många bollar i luften – det gör mig levande, säger Annika Göran Rodell.

Text: Anna Asplund
Foto: Jesper Mattsson