Snart kan studenterna vaccinera sig mot covid-19 på campus

En ung man får vaccination av en sjuksköterska.

På måndag och tisdag nästa vecka kommer studenter vid Örebro universitet att kunna vaccinera sig mot covid-19 på campus. Då öppnar Region Örebro län en tillfällig drop in-mottagning i Långhuset.

Smittspridningen av covid-19 ökar både nationellt och i Örebro län. Trots en hög andel färdigvaccinerade i länet, släpar vissa åldersgrupper fortfarande efter. En sådan grupp är unga vuxna mellan 20 och 29 år.

– Eftersom en stor del av våra studenter finns i den åldersgruppen känns det oerhört bra att nu kunna erbjuda en möjlighet för studenterna att vaccinera sig på plats på universitetet, säger Louise Pålsson, universitetsdirektör vid Örebro universitet.

Ökar chansen att återgå till normalläge

Att fler vaccinerar sig är viktigt, både för att bidra till att minska den allmänna smittspridningen i samhället och för att minska risken för lokala utbrott på universitetet, menar Louise Pålsson.

–  I måndags startade höstterminen och just nu är det våra nya studenter som får undervisning på plats, medan övriga studerar digitalt på distans. Att fler vaccinerar sig ökar chansen att vi kan öppna universitetet stegvis under hösten och återgå till undervisning på campus från och med den 8 november, säger hon.

”Ta chansen att vaccinera dig”

Dropin-mottagningen med rutinerad personal från vaccinationsmottagningen på Boglundsängen kommer att finnas i salen L159, som ligger i Långhuset på Örebro universitet. Den håller öppet måndag den 6 september och tisdag den 7 september mellan 9.00-17.00. Mellan 12.00-13.00 är det stängt för lunch.

– Jag hoppas att många tar chansen att vaccinera sig nu. Vi välkomnar både dig som redan har tagit första dosen på din hemort och den som vill ta sin första vaccindos nu, säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinsamordnare i Region Örebro län.

Studenter som inte har möjlighet att vaccinera sig på måndag eller tisdag hänvisas till Region Örebro läns övriga vaccinationsmottagningar. Läs mer om det här.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län