Äntligen - professorer och doktorer på scen igen!

Sju nya professorer, 55 doktorer och tre hedersdoktorer. Äntligen fick universitetet fira sina akademiska framgångar efter pandemiuppehållet.
Örebroarna fick också ta del av deras senaste forskning i form av populärvetenskapliga föreläsningar på stan.

Katarina Lindblad.

De flesta äldre män har det bra och jag vill inte skapa ett eländesperspektiv, sa Katarina Lindblad. Hon berättade om hur viktig musik kan var för att motverka depression hos äldre män. För många män kan pensionen också innebära en mer avslappnad livsstil, konstaterade hon.

Se Katarina Lindblad berätta om sin forskning i Utbildningsradions föreläsningsserie  – Ett framgångsrikt åldrande. 

Stina Engelheart

En trerätters måltid kan vara bättre för äldre än många mindre mål. Det visar Stina Engelheart i sin avhandling, som hon berättade om inför en fullsatt sal. Hennes forskning visar att antalet måltider eller längden på nattfastan i alla fall inte påverkar hur mycket energi eller protein som äldre får i sig.

 

enkät

Ebba Sobrino, Channa de la Motte och Tora Bäckman - här tillsammans med Christopher Gesar - läser sociologi tillsammans vid Örebro universitet. De valde att gå på extra föreläsningar fast de studerar på heltid. Det är faktiskt lättare att komma ihåg saker när man slipper ta anteckningar, konstaterade de. Och så viktigt att få detta tillfälle att ta del av forskning var deras samlade kommentar.

 

Dimitri Beeckman.

Varje år innebär omläggningen av sår heltidsarbete för 57 sjuksköterskor, berättade Dimitri Beeckman. Han noterade också hur viktigt det är att vara uppmärksam eftersom akuta sår kan utvecklas till att bli kroniska.

 

Maria Jansson

"Ukraina är visserligen en skönhet, men hon är inte din." Maria Jansson utgick från ett citat av president Volodymyr Zelenskyj för att berätta om krig och fred ut ett genusperspektiv, och konstaterade att män vid makten talar om länder som kvinnor som antingen ska skyddas - eller erövras.

 

Ceremonimästarna

Magnus Hansson, tidigare ceremonimästare lämnade över uppdraget till Henrik Scander, tillträdande ceremonimästare - under överinseende av Erik Nilsson, pedell.

 

Jens Ericsson

Jens Ericsson ansvarade för maten till den stora middagen vid högtiden. Han är alumn från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Till vardags leder han de svenska kocklandslagen.

 

Nuo Xu tillsammans med Daniel Eriksson, ny doktor i maskinteknik. Daniel har tidigare deltagit i en akademisk högtid, i Karlstad som student. Här passar de på att som många av de andra gästerna att ta en  bild vid den speciella fotoväggen.

Nuo Xu tillsammans med Daniel Eriksson, ny doktor i maskinteknik. Daniel har tidigare deltagit i en akademisk högtid, i Karlstad som student. Här passar de på att som många av de andra gästerna att ta en bild vid den speciella fotoväggen.

 

Magnus Hansson och John Barnes

Magnus Hansson och John Barnes – vinnare av pedagogiska priset 2021 som varje år utses av Örebro studentkår. John Barnes är universitetslektor och undervisar på Psykologprogrammet. Magnus Hansson är lektor på Handelshögskolan och undervisar bland annat i organisationsteori, ledarskap och forskningsmetod i företagsekonomi.

 

András Büki, här tillsammans med Tuulia Hyötyläinen.

András Büki, här tillsammans med Tuulia Hyötyläinen, föreläste populärvetenskapligt under förmiddagen i centrala Örebro om hur biomarkörer kan utveckla vården av hjärnskador– på svenska. Han flyttade med sin familj, fru och tre söner mellan nio och tretton, till Örebro i november och talar redan svenska – och är nu redo att möta patienter.

 

Katja Fall.

Katja Fall installerades som professor av rektor Johan Schnürer. Tidigare under dagen berättade hon i sin populärvetenskapliga föreläsning hur epidemiologi och folkhälsa samspelar. Hon gav exemplet med plötslig spädbarnsdöd där kunskapen om att lägga på barnen på rygg drastiskt minskade dödligheten.

 

Eva-Lena Jansson och Åke Lindqvist.

Eva-Lena Jansson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, kom med sin sambo Åke Lindqvist, båda med utbildning från Örebro universitet, Eva-Lena i medie- och kommunikationsvetenskap och Åke senast till ämneslärare. Dessutom har båda döttrarna examen från Örebro universitet.

 

Kevin Spagnolo, hyllad klarinettist.

Kevin Spagnolo, hyllad klarinettist i Svenska Kammarorkestern, var kvällens solist.

 

Lauren Mullin,

Lauren Mullin, doktor i kemi, mottog sin lagerkrans av Tuulia Hyötyläinen.

 

Familjen Mahdi.

Familjen Mahdi med Aamir, Sija, Emir och Dinah. Pappa Aamirs avhandling utsågs till årets bästa 2021 av Svensk ortopedisk förening. Dottern Dinah, 14 år. år redan inne på att följa pappas ”doktorspår” och mamma Sija, yrkesverksam farmaceut, planerar att fortsätta sina studier. Sonen Emir, 16 år, avvaktar sitt yrkesval.

 

Amir Reza.

Det har varit en lång väntan på asken med doktorshatten för Amir Reza Zekavat. Redan i slutet av 2019 doktorerade han med en avhandling om hur skiktröntgen kan hjälpa till att hitta farliga brister i 3D-printade metalldelar. Den högtidliga ceremonin blev inställd den gången på grund av pandemin – men nu var det äntligen dags.

 

Sju nya professorer.

Sju nya professorer tillsammans på scen – Marita Andersson Grönlund, Dimitri Beeckman, András Büki, Katja Fall, Maria Jansson, Peter Matthiessen och Matej Oresic.

 

Kerstin Nordlöf.

Kerstin Nordlöf, professor i rättsvetenskap, kom i säkert sällskap – sin storasyster Marianne Nilsson, Linköping. Belöningen blev att få uppleva den akademiska festligheten i Örebro.

 

Lee Alan Wallis, ny hedersdoktor.

Lee Alan Wallis, ny hedersdoktor specialiserad på akutmedicin, kom tillsammans med sin Örebrokollegan Lisa Kurland – här tillsammans med ceremonimästaren Henrik Scander, till vänster.

 

Kliten

Therese Johnstone, disputerad i rättsvetenskap med sin make Gordon.

 

Henner Hollert, hedersdoktor.

Henner Hollert, hedersdoktor, får sin lagerkrans av Tuulia Hyötyläinen. Henner Hollert är en internationell auktoritet inom det miljövetenskapliga forskningsområdet ekotoxikologi, som behandlar kemikaliers miljöeffekter.

 

Lis Sjöberg.

Fantastiskt att vara här! Lis Sjöberg njöt av den akademiska högtiden. Hon ska nu till Oslo för att föreläsa utifrån sin avhandling om barn som fått så kallad myoelektrisk handprotes.

 

Professorer på HV.

Alla fem professorer inom omvårdnadsvetenskap på en bild – Elisabet Welin, Annica Kihlgren, Mats Eriksson, Dimitri Beeckman och Karin Blomberg, mobilfotade av Lis Sjöberg, ny doktor.

 

Sofia Hort.

Sofia Horts avhandling handlar om skrivprocesser för studenter vid högskola. Hon är filosofie doktor i språkstudier med inriktning mot svenska språket.