This page in English

Internationella studenter hyllades i ceremoni: ”Det har varit fantastiskt att studera i Örebro”

Ett glatt gäng studenter.

Här syns några av alla de studenter som tog examen från ett internationellt masterprogram.

En underbar tid bland fantastiska människor i en underbar stad. Det är stora ord och starka känslor i omlopp när de internationella masterstudenterna tar examen från Örebro universitet.
– Jag är så nöjd och stolt, säger Myrto Stavroula Chatzopoulou från Grekland som läst Masterprogrammet i experimentell medicin och nu hoppas på en forskarkarriär i Sverige.

Ett femtiotal studenter som tagit examen från ett internationellt masterprogram vid Örebro universitet hyllades under ceremonin i fredags, som bland annat innehöll klassisk svensk sommarmusik framförd av studenter från Musikhögskolan, tal, utdelning av ros och gratulationsbrev samt en farväl-påse med minnen från universitetet. Studenterna kommer ifrån länder som Sverige, Tunisien, Pakistan, Iran, Österrike, Spanien, Portugal, Malawi, Tjeckien, Frankrike, Indonesien, Ryssland, Ukraina, Grekland. Många hade också med sig familjemedlemmar till firandet.

Varmt mottagande i Örebro

Myrto Stavroula Chatzopoulou från Grekland tillhör den första kullen som tar examen från det nygamla Mastersprogrammet i experimentell medicin. Hon berättar att det var en speciell tid att påbörja sina studier mitt under pandemin förra året, men att hon fick ett varmt mottagande i Örebro.

 – Internationella kontoret hade arrangerat ett så fint introduktionsprogram och det fanns ett nätverk av internationella mastersstudenter från året innan som blev våra faddrar och som hjälpte oss att komma till rätta både med studierna och livet i Sverige. Jag fick vänner på en gång, säger hon.

Myrto Stavroula Chatzopoulou

Myrto Stavroula Chatzopoulou höll tal under ceremonin.

Myrto Stavroula Chatzopoulou beskriver Örebro som den perfekta studentstaden, lagom stor för att man ska kunna ta sig runt med cykel överallt och med vackra parker, skogar och sevärdheter runt hörnet.

– Friluftsmuseet i Wadköping är en av mina favoritplatser. Där kan du ströva runt bland små röda, typiskt svenska hus längs ån och tänka att du levde på 1700-talet.

”Ett av mina bästa beslut någonsin att läsa i Örebro”

Hon är väldigt nöjd med sina studier.

– Att läsa Mastersprogrammet i experimentell medicin är ett av mina bästa beslut någonsin. Det är en utbildning för forskare, utformad av forskare, som bygger mycket på problembaserad inlärning (PBL), vilket är utvecklande såväl kunskapsinlärningen som för det kritiska tänkandet. Jag har också fått chans att samla mycket erfarenhet i labbet under arbetet med uppsatsen – och både mina tekniska färdigheter och förmågan att skriva har förbättrats, säger Myrto Stavroula Chatzopoulou.

Glada personer på campus.

Studenter och programansvariga för Mastersprogrammet i experimentell medicin.

Just nu väntar hon på besked om hon antagits till forskarutbildningen vid Örebro universitet.

– Det har varit fantastiskt att studera här i Örebro, så jag tittar just nu på möjligheten att stanna kvar här, säger hon.  

”Har träffat fantastiska människor från hela världen”

Fabian Schneider från Tyskland tar examen från Magisterprogrammet i strategisk kommunikation. Han berättar att han har dubbla känslor – å ena sidan är han glad över att ha nått sitt mål, å andra sidan känns det vemodigt att en intensiv och väldigt speciell period av livet är på väg att ta slut.

– Jag har träffat fantastiska människor från hela världen och jag har verkligen uppskattat hur vi har stöttat varandra i alla lägen. Några av dem har blivit nära vänner och även om det är naturligt så känns det svårt att vi kommer att splittras och inte vet när vi kan ses igen. Jag vill säga tack för den här unika tiden till alla mina lärare och kurskamrater från både mitt program och de andra internationella mastersprogrammen.  Det är toppen att vi får fira tillsammans här idag och jag är säker på att jag alltid kommer att minnas vår tid i Örebro, säger han.

Fabian Schneider och Myrto Stavroula Chatzopoulou

Fabian Schneider och Myrto Stavroula Chatzopoulou .

Blir kvar på Örebro universitet

Fabian Schneider vet redan att han blir kvar i Örebro även efter utbildningen. Han har fått jobb som internationell studentassistent vid Örebro universitet och kommer i den rollen att ta hand om nya internationella studenter som kommer hit för att studera.

– Jag är så glad över att ha fått den här chansen och ser fram emot att få använda mina erfarenheter kompetenser för att stötta andra – inte minst för att min egen tid som student här har betytt så mycket för mig, säger han.

Ballonger som säger "grattis", glas och godsaker.

Det bjöds på festlig dryck och tilltugg vid ceremonin.

Har fått jobb i Stockholm

Även Maëva Letessier från Frankrike har läst Magisterprogrammet i strategisk kommunikation. Hon är stolt över att ha tagit examen, särskilt eftersom coronapandemin gjorde att undervisningen delvis blev på distans, berättar hon.

– Min tid i Örebro har varit fylld av glädje, jag har haft det fantastisk roligt med mina underbara vänner även om det var en utmaning med distansundervisningen under pandemin. Jag kommer alltid att minnas staden och den underbara naturen som är så tillgänglig, till exempel i Ånnaboda.

Maëva Letessier

Maëva Letessier har fått jobb i Stockholm.

Maëva Letessier jobbar nu med marknadsföring i sociala medier mot den franska marknaden hos ett företag i Stockholm, som säljer affischer och ramar.

– Jag kommer alltid att minnas de fantastiska vänner jag har fått här, vi har starka band till varandra och kommer att träffas varje gång de är i Stockholm eller jag kommer till Örebro, säger hon.

Glada studenter som tar examen.

Masterprogram i informatik - ledning och styrning av informationssäkerhet.

Fick stipendium för uppsats

Svenske Johan Lundberg tog en examen från Masterprogram i informatik - ledning och styrning av informationssäkerhet redan 2020 och tog chansen att bli firad när en fysisk examensceremoni äntligen kunde arrangeras.

– Det känns jättekul. Både känslan att ta masterexamen och att ta del av det fina stipendiet från Örebro Enskilda Handelsförenings Stiftelse för min masteruppsats. Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig när jag påbörjade min studieresa på Komvux för flera år sedan. Jag är superglad, berättar han.

Johan Lundberg och Pontus Ek.

Johan Lundberg och Pontus Ek.

Idag arbetar Johan Lundberg som IT-säkerhetsarkitekt på ett företag i Stockholm, som hjälper myndigheter och företag som har höga säkerhetskrav med IT-ledning och säkerhet.

Uppskattar internationella perspektiv

– Mina kunskaper från studierna har hjälpt mig att förstå cybersäkerhet utifrån ett större perspektiv där konfidentialitet, integritet och tillgänglighet måste samspela för att säkerställa en god informationssäkerhet. Det bästa med masterstudierna vid Örebro universitet har annars varit kursernas bredd och möjligheten att utbyta kunskap med klasskamrater från olika delar av världen. Personligen gav det mig bättre förutsättningar att hitta internationellt hållbara lösningar på uppgifterna som vi arbetade med tillsammans. Både lärarna och gästföreläsarna var också engagerade. Men det viktigaste som jag har tagit med mig från Örebro universitet är att det är kul att plugga. Jag trodde aldrig att jag skulle säga det, skrattar han.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Katrin Wieder