Maria Johansson Josephsson får stipendium på Kungliga Dramaten

Sångerskan Maria Johansson Josephsson

"Jag är alldeles varm i hjärtat och känner mig oerhört hedrad", säger Maria Johansson Josephsson.

Sångerskan och skådespelaren Maria Johansson Josephsson, som undervisar i sång på Musikhögskolan vid Örebro universitet, belönas med Bennystipendiet vid Kungliga Dramatens årshögtid i Stockholm.

Bennystipendiet delas ut av Almebrattska stiftelsen till personer med anknytning till teater- och musikvärlden. Sångerskan, skådespelaren och kompositören Maria Johansson Josephsson får stipendiet för sitt ”genommusikaliska konstnärskap, vars unika ton, uttryck och kraft spränger gränser och öppnar världar”, står det i motiveringen. 

– Jag är alldeles varm i hjärtat och känner mig oerhört hedrad. Det är en väldigt speciell känsla att bli sedd och uppskattad för sin konst av dem vars drivkrafter, tankar och konst jag själv ser upp till. Så ödmjuk tacksamhet med stor känsla av sprittande glädje, det är lite som att bli överraskad av att någon som ställer till en härlig överraskningsfest, säger Maria Johansson Josephsson.

Musikhögskole-alumn som blev universitetslektor

Maria Johansson Josephsson är själv alumn från Musikhögskolan på Örebro universitet, där hon bland annat studerat till sångpedagog med jazz, soul och improvisationsmusik som huvudämne. Sedan ett år tillbaka är hon lektor vid Musikhögskolan och undervisar i sång.

– Det är bråda dagar just nu, när studenterna på kandidatprogrammen är i slutfasen av uppsatsskrivande och examinationer. Känslan i nuläget är att jag är väldigt glad för allt jag får vara med om inom mitt konstnärliga arbete inom scenkonst som artist och kompositör, men också som pedagog, säger hon.

Maria Johansson Josephsson släpper i veckan även en CD med egenkomponerad musik till Suzanne Ostens kritikerrosade uppsättning av "Buster Keaton på månen", som spelades på Unga Klara i höstas.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Lennart Eriksson