Nu är Campus USÖ färdigbyggt - som modell

Lars och Ingela Agger vid modellen av Campus USÖ.

Lars Agger har gjort modellbyggnaden och Ingela Agger har tillverkat figurerna runt huset. I verklighetens Campus USÖ finns läkarutbildning och medicinsk forskning. Byggnaden ligger inne på sjukhusområdet i Örebro.

Utbyggnaden av Campus USÖ pågår för fullt.
Men som modell är bygget redan klart.
– Det är en fantastisk byggnad. Den har varit väldigt rolig att göra, säger konstnären Lars Agger.

I Entréhuset på Örebro universitet finns byggnaderna på de tre campusen utställda i miniformat. De är avbildade i olika skalor, för att även det vidsträckta området i Almby ska få plats i en monter.

Nu finns även den utbyggnad som görs av Campus USÖ på plats där. Konstnären Lars Agger har byggt ut den modell som han tillverkade för tre år sedan. När byggnaden har växt, har även avbildningen gjort det. Ytterligare två våningar har tillkommit.

Det nya huset är fyllt av fönster, en utmaning att få till även för en erfaren modellbyggare. Men svårast har det varit att korrekt avbilda de stora innergårdarna, som är betydelsefulla i den riktiga byggnadens arkitektur.

– Du måste göra huset som ett pussel. Allt ska göras klart och sedan sätter man ihop det. Så du kan inte komma ner i innergården och jobba efteråt. Det har varit den stora utmaningen, säger Lars Agger.

Modellen av Campus USÖ sedd snett uppifrån.

De stora innergårdarna i mitten av byggnaden ger ljusinsläpp, men har varit svårkonstruerade när modellen har byggts.

Allt är gjort för hand

Lars Agger har stått för byggnaden, Ingela Agger för de figurer som syns runt huset.

Det mesta är byggt i plywood, papp och plexiglas. Fasaden har fått korrekt utseende med hjälp av husfix. Träden är torkad älgört, som har doppats i trälim och försetts med färgat sågspån.

För precis som de tidigare modellerna är det ett tidskrävande hantverk som ligger bakom. En månad har det tagit att göra den här utbyggnaden.

– Det som är roligt är att ingenting går att köpa. Många tror att man går och köper olika element, men det går inte. Allt är i olika skalor. Ena gången 1:400, andra gången 1:100.

En modell av en blå minibuss parkerad bredvid några andra bilar framför ett vitt hus.

En blå minibuss står parkerad i modellen av Måltidens hus i Grythyttan. Samma buss syns på vägen utanför Campus USÖ. För bussen är en liten hälsning från konstnären.

Dold detalj i modellerna

I den nya modellen finns också en detalj med dold innebörd. På vägen utanför byggnaden åker en blå liten buss. Den kan också ses på parkeringen i modellen över Måltidens hus i Grythyttan. Det är Aggers förra fordon.

– Jag ställer dit bussen för att vittna om att jag har varit där. Det är en kul grej. Det är som Rembrandt, han målade ju alltid in sig själv i målningarna, säger Lars Agger.

 

Text och foto: Jesper Mattsson