Åttondeklassare tävlar i 30-årsjubilerande Teknikåttan

Två elever jobbar med en teknikutmaning.

Syftet med Teknikåttan är att visa att teknik, matematik och naturvetenskap finns i vår omgivning och kan vara roligt samtidigt som det är viktigt för en hållbar framtid.

På torsdag gör fyra åttondeklasser från Örebro, Askersund och Västerås upp om segern i regionfinalen av Teknikåttan som arrangeras vid Örebro universitet. Den vinnande klassen går vidare till riksfinalen på Tekniska Museet i Stockholm.

Här kan du läsa mer om Teknikåttan.

Teknikåttan är en tävling inom naturvetenskap, teknik och matematik för landets alla elever i årskurs 8. Bland de 77 skolklasser som anmält sig i vår region har nu fyra gått vidare till regionfinalen, som äger rum i Teknikhusets hörsal T på Örebro universitet på torsdag.

Den klass som vinner regionfinalen kommer att få tävla i den nationella finalen den 25 maj på Tekniska museet i Stockholm.

Elever från Askersund, Västerås och Örebro

De fyra tävlande klasserna är Sjöängsskolan 8D i Askersund, Lillåns skola 8 E i Örebro, Rönnbyskolan 8B i Västerås och Lillåns skola 8C i Örebro.

Semifinalerna hålls under förmiddagen och regionfinalen börjar klockan 13.30. Eleverna kommer också att hinna med ett studiebesök på Örebro universitets innovationsarena.

Studenter ställer frågorna

Ett tjugotal personer arbetar med tävlingen, bland annat kommer studenter från institutionen för naturvetenskap och teknik vid Örebro universitet att vara frågeledare.

– Frågorna är blandade med både teori och praktik. Det brukar vara både kul och spännande för de klasser som är här och hejar på sitt lag. Dessutom är det lite extra festligt i år eftersom Teknikåttan firar 30 år, berättar Ingela Fransson, regional projektledare för Teknikåttan.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Teknikåttan