Hon tävlar i Forskar Grand Prix med ny metod för att hindra brott

Maria Camacho Doyle, fotograferad på universitetsområdet med en väg och några suddiga personer i bakgrunden.

I tävlingen Forskar Grand Prix visar Maria Camacho Doyle upp en metod för att identifiera exakt var i en stad som risken för brott är som störst.

Presentera din forskning engagerande, lärorikt och begripligt – på bara fyra minuter.
Det är den svåra uppgiften i Forskar Grand Prix.
Kriminologen Maria Camacho Doyle från Örebro universitet är en av årets utvalda deltagare. Hon presenterar ny forskning om en metod för att minska antalet brott i städerna.

Se tävlingsbidraget – och rösta

Här kan du se Maria Camacho Doyles tävlingsbidrag – och rösta under 25-29 september 2023.

Maria Camacho Doyle bestämde sig när hon kom hem till Sverige efter att ha arbetat med gängungdomar i Los Angeles. Hon skulle arbeta för att färre ska utsättas för brott.

Men i stället för att börja som polis eller vid socialtjänsten, satsade hon på en karriär som kriminolog och forskare.

Nu är hon nästan klar med sin doktorsavhandling, där hon jämför olika metoder för att förutse var brott ska inträffa. Det kommer hon att berätta om i Forskar Grand Prix.

– Jag tycker att det är viktigt att min forskning kommer ut i samhället. Det är forskning som delvis kan hjälpa till att minska brottsligheten. Det är ingen mirakelmedicin som kommer att lösa allt, men det kan vara en del i att lösa problematiken, säger Maria Camacho Doyle.

Forskare ska berätta bättre

Forskar Grand Prix har arrangerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2012.  Tanken bakom tävlingen är att forskare ska bli bättre på att engagerande berätta om sin forskning för allmänheten.

Finalen avgörs på Vasateatern i Stockholm i slutet av november. Vägen dit går genom deltävlingar i fem svenska städer – och en digital tävling, där utvalda forskare har fått göra en film där de berättar om forskningen.

Vill sprida forskningen

Maria Camacho Doyle deltar i den digitala tävlingen, och hoppas nu på publikens röster för att ta sig till finalen. Under några få dagar, 25 – 29 september 2023, går det att rösta på bidraget här. Samtliga tävlingsbidrag finns samlade längst ner på den här sidan.

– Om jag skulle vinna den digitala delen, så betyder det att min forskning kommer att spridas ännu mer, säger hon.

 

Text och foto: Jesper Mattsson