Ida och Anna möttes genom Mentor Match: ”Lärorikt och spännande för oss båda”

Ida Lovén och Anna Johnson.

Ida Lovén och Anna Johnson har framför allt träffats digitalt, men här möts de på riktigt i samband med att Anna besöker Örebro universitet för att gästföreläsa.

Ekonomistudenten Ida Lovén och hennes mentor Anna Johnson, vd på Grant Thornton, möttes genom Örebro universitets mentorskapsprogram Mentor Match.
– Jag får så mycket motivation av Anna, säger Ida Lovén.

Ida Lovén läser till civilekonom vid Örebro universitet och valde att anmäla sig till Mentor Match för att lära sig mer om sin framtida bransch.

– Jag läste naturvetenskap på gymnasiet och har inga erfarenheter av ekonomivärlden sedan tidigare, därför tänkte jag att det kunde vara bra att träffa någon som kan ge råd och tips. Jag är jätteglad att jag matchade med just Anna, säger hon.

Vill dela med sig av erfarenheter

Som VD för konsult- och redovisningsbolaget Grant Thornton är Anna Johnson en av näringslivets mäktigaste kvinnor. Hon har ett stort engagemang i frågor som rör studenter och försöker alltid ta sig tid att stötta med till exempel intervjuer eller uppsatser.

– Jag tycker att det är viktigt att dela med mig av de erfarenheter jag har till studenterna. Det var något jag själv saknade när jag var student. Hur fungerar näringslivet och vad innebär det att lämna det teoretiska och komma ut i arbetslivet, säger hon.

Från hållbarhet till självledarskap

Ida Lovén och Anna Johnson har träffats digitalt med jämna mellanrum under hösten och våren. Jämställdhet, hållbarhet, styrning och strategi har varit några av de teman som de hunnit med – allt utifrån Idas önskemål och behov.

– Vi har också pratat om självledarskap och coachning. Och jag fick chansen att möta Grant Thorntons HR-specialist och få feedback på mitt CV och tips inför arbetsintervjuer. Det var jättelärorikt och användbart nu när jag har sökt jobb inför sommaren, säger Ida Lovén.

Vad har du lärt dig av Anna?

– Oj, allt! Anna är en jättebra förebild och jag har fått så mycket motivation av henne, som jag kommer att ta med mig hela livet. Jag tar särskilt med mig det hon har lärt mig om självledarskap. Anna berättade att hon själv inte såg sig som en självklar ledare från början, utan att det är något som växt fram. Jag har tänkt att ledare är något man föds till, men man utvecklas ju på sin arbetsplats, säger Ida Lovén.

Ida Lovén och Anna Johnson i samtal med varanda.

Det är en helt annan grej att träffa människor som är yrkesverksamma än att sitta på en föreläsning, menar Ida Lovén, här tillsammans med sin mentor Anna Johnson.

– Det har varit jättespännande att få diskutera de här frågorna med Ida. Det är så viktigt att fundera över vad just jag motiveras av. Att våga känna efter och ta sig tid till det. Du kanske inte ser dig som ledare, men ändå tar du alltid ledarrollen i grupp, fyller Anna Johnson i.

Viktiga insikter om ungas värderingar

Som arbetsgivare ser Anna Johnson även andra fördelar med att vara med i Mentor Match. För att kunna konkurrera om de bästa studenterna gäller det att ha koll på hur den unga generationen fungerar.

– Vi anställer över 300 studenter varje år och värdesätter en dialog med studenterna, att diskutera värderingar, hållbarhet, jämställdhet, ledarskap och självledarskap. Det är jätteroligt att utbyta erfarenheter och jag får många insikter från Ida, säger Anna Johnson.

Skulle ni rekommendera andra att delta i Mentor Match?

– Verkligen, och det gör jag redan till mina kollegor. Det är så nyttigt och det finns en bra struktur för möten och upplägg. Det gillar jag, säger Anna Johnson.

– Ja, det skulle jag absolut göra. Det är jättebra att kunna få en förebild och en inblick i hur arbetslivet kan se ut efter utbildningen. Det är väldigt spännande att få träffa människor som är aktiva. Det är en helt annan grej än att sitta på en föreläsning och lyssna, säger Ida Lovén.

Text och foto: Anna Lorentzon

Under läsåret 2022–2023 matchades över 170 studenter vid Örebro universitet med en mentor från näringsliv eller offentlig sektor. Det gör Mentor Match till ett av landets största mentorskapsprogram.

Här kan du läsa mer om Mentor Match.