Örebro Studentsångare uppträdde på kungens jubileumsmiddag

Örebro Studentsångare på plats i Slottskyrkan

Örebro Studentsångare under ledning av Fredrik Berglund repeterade i Slottskyrkan inför den stora banketten som inledde firandet av 50-årsjubileet. Foto: @orebrouniversitychoir

Det storslagna firandet av Carl XVI Gustafs 50 år på tronen har pågått hela helgen. Till banketten på Kungliga slottet hade kungen själv önskat underhållningen: Örebro studentsångare under ledning av Fredrik Berglund, Director Cantorum vid Örebro universitet.
– Vilken kväll vi fick vara med om! Kungligheter, statsministrar, regering och näringslivstoppar fick en doft av det som vi på Örebro universitet har att erbjuda, säger han.

Örebro Studentsångare gjorde entré från det södra valvet sjungandes låten ”Fin”, en traditionell svensk folkvisa. I Rikssalen på slottet satt 400 inbjudna gäster, bland dem kungligheter, de nordiska statscheferna, representanter för det officiella Sverige, släktingar och vänner.

– Helt fantastiskt vilken upplevelse vi har varit med om! Att få står där och sjunga tillsammans är minnen för livet, säger Linnea Damm, ordförande i kören och lärarstudent vid Örebro universitet.  

– En stor eloge till alla sångare som levererade på hög nivå. Det svåra en sådan här kväll är att hålla energin uppe fast timmarna börjar bli sena, men ensemblen var verkligen fantastiska, säger Fredrik Berglund.

Emma Norberg.

– Vilken kväll vi fick uppleva. En helt otrolig upplevelse att få stå där och sjunga tillsammans, säger Emma Norberg som sjunger i kören och läser till psykolog vid Örebro universitet. Foto: Kungahuset


Evert Taube, Laleh och kungens önskelåt

Örebro Studentsångare, tillsammans med dirigenten Fredrik Berglund, sopransolisten Hanna Husáhr och pianisten Terés Löf, stod för musikunderhållningen efter jubileumsmiddagen. Kören framförde fyra sånger och Kungafamiljen och gästerna bjöds på både Evert Taube och Laleh.

– Vi framförde låtar från olika genrer och alla ligger ensemblen varmt om hjärtat. Jag hoppas att vi bjöd på mycket musikglädje, det är vårt kännetecken, säger Fredrik Berglund.

Musikprogrammet för den stora kvällen har han satt ihop tillsammans med Stefan Forsberg, konserthuschef i Stockholm.

– Det är otroligt hedrande och roligt att jag fick äran att föreslå en stor del av repertoaren för kvällens musikunderhållning. Utgångspunkten har varit svensk musik och sedan har kungen fått välja bland flera förslag.

Men finalnumret – ”Anthem” ur musikalen Chess – var en önskelåt från kungen. Då fick ensemblen förstärkning av artisten David Lindgren samt musikerna Anders Neglin och Jesper Harrysson.

Efter finalnumret sjöng ensemblen i ytterligare 20 minuter för alla gäster som gjorde sorti ut Rikssalen.

Fredrik Berglund på gitarr i Rikssalen.

Konserten med Örebro Studentsångare under ledning av Fredrik Berglund är igång på kungens bankett. Foto: Kungahuset


Samtal från hovet

Den 15 september var det exakt 50 år sedan som Carl XVI Gustaf tog över tronen och som en del av firandet besökte Kungen och Drottningen Sveriges 21 län under 2023. Kungaparet besökte Örebro i maj där de bjöds på en jubileumskonsert i Stadsparken regisserad av Fredrik Berglund och med Örebro Studentsångare som huvudakt.

– Kungaparet uppskattade konserten i Örebro och efteråt blev jag kontaktad av hovet och Konserthuset Stockholm. De berättade att kungen önskade att jag tillsammans med Örebro Studentsångare skulle vara en del av underhållningen också under jubileumshelgen i Stockholm.  

Sedan dess har Fredrik Berglund och kören haft fullt upp. Det har varit planering och repetitioner med hela ensemblen och i mindre grupper.

– Man får inte glömma att kören består av studenter och tidigare studenter vid Örebro universitet. Ingen av dem är professionell sångare utan de sjunger för att det är deras stora intresse. Min roll är att guida dem och få dem att känna sig trygga så att de kan leverera musikglädje och musikalisk kvalitet på hög nivå.

Text: Jasenka Dobric

Kören har sin bas vid Musikhögskolan på Örebro universitet. Ensemblen består av cirka 40 sångare, alla med någon form av anknytning till universitetet. Fredrik Berglund är körens dirigent sedan år 2000. Han arbetar också som Director Cantorum vid Örebro universitet – ett uppdrag som omfattar konstnärlig gestaltning och underhållning vid olika evenemang.

Läs mer om Örebro Studentsångare/Örebro University Choir.