This page in English

Akademisk högtid - fest, priser och tradition

Människor som minglar.

Det fanns många anledningar att fira - inte minst att universitetet fyller 25 år. Nya professorer, doktorer, hedersdoktorer och pristagare tog plats på scenen - tillsammans med musik och tal.
Här är firandet i bilder.

Elliot Forneheim

Elliot Forneheim i fanborgen som leder processionen, en sinnebild för universitetets vandring mot kunskapens fördolda mål.

Doktorer på rad på scenen.

Promovering för fakulteten för ekonomi-, natur och teknikvetenskap. Främst står hedersdoktor Manuela Veloso, sedan doktorerna Daniel Adolfsson, Felicia Fredriksson, Tanja Elina Havstorm, Vasiliki Kondyli, Greta Nilén, Ingrid Rijk och Elham Rostami. Vid årets akademiska högtid promoverades 21 doktorer.

Maryam de Brun på scenen.

Maryam de Brun får sin doktorshatt, symbolen för den vetenskapliga friheten och dess makt.

Professorer på rad på scenen.

Installation av universitetets 8 nya professorer: Annika Andersson, Andreas Bergh, Mats Eriksson, Susanna Heldt Cassel, Jonatan Leer, Alexandru Panican, Linda Soneryd och sist Susanne Strand.

Johan Schnürer talar.

- Universitetet är som havet. Havet är alltid skiftande och alltid detsamma. Havet kan storma, vara spegelblankt och ha strömkantringar men i essensen är det alltid densamma och så är det även med ett universitet, sade rektor Johan Schnürer i sitt tal. Han berättade om universitetets nya profilområden och om vad de kan bidra till. Inte minst att universitetet genom sin stora satsning på det tredje profilområdet Föroreningar och samhälle nu har förutsättningar att bidra till att just Örebro kan bli det första giftfria länet.

Mieke Verloo och Manuela Veloso.

Två nyblivna hedersdoktorer vid Örebro Universitet: Mieke Verloo från Nederländerna och Manuela Veloso från USA. De promoverades tillsammans med en tredje hedersdoktor - Lars von Knorring.

Tuva Börgö och Lena Nordlund.

Lena Nordlund, som fick det nya journalistpriset i framstående forskningskommunikation, tillsammans med sin dotter Tuva Börgö. Lena säger att det är hedrande, högtidligt och roligt att få ta emot priset och att nästa sak på önskelistan när det gäller forskningskommunikation är att få göra en dokumentär om patient zero i aids-epidemin.

Stefan Jansson minglar.

- Priset är viktigt. Det finns inget annat som premierar forskningskommunikation. Om universitetet tycker att samhällsengagemang är viktigt så måste de hitta sätt att premiera forskningskommunikation på, säger Stefan Jansson, professor vid Umeå universitet som får pris för sin kommunikation kring modern växtförädling. Ur juryns motivering: "Stefan Jansson har bidragit med det vetenskapliga perspektivet i den polariserade debatten om genmodifierande grödor".

Mats Eriksson på scenen.

- Störst påverkan av det jag gjort hittills har mitt arbete kring att ge sockervatten till nyfödda barn som man tar prov på. Metoden används nu över hela världen, så det är spännande, säger Mats Eriksson, som prisas av rektor Johan Schnürer för sin framstående forskningskommunikation. Ur juryns motivering: "Med passion för han framgångsrikt det lilla barnets talan."

Scenen.

Örebro universitets kammarkör och Svenska kammarorkestern, under ledning av dirigent och Director musices Florian Benfer, stod för den musikaliska inramningen vid ceremonin i Aula Nova.

Josée Deschênes och Mats Levin på scenen.

Svenska Kammarorkestern medverkade vid högtiden - Josée Deschênes och Mats Levin.

Jenny Bonnevier och Tommy Borglund.

- Sin utbildning bär man med sig genom livet. Att vara en del av den är ett privilegium. Min önskan framåt är att skolan ska få bli en ännu starkare plats för att bygga demokratiska och hållbara samhällen för framtiden, säger Jenny Bonnevier, som belönas med det pedagogiska priset. Den andra pedagogiska pristagaren Tommy Borglund bjuder ofta in aktörer utanför universitetet till utbildningen. Han säger att priset visar att den pedagogiska formen av dialog och stor samverkan med andra fungerar. I framtiden önskar han att ännu fler intressenter i samhället är med både i undervisningen och i forskningen.

Finansminister Elisabeth Svantesson, Arbetsmarknads- och integrations­minister Johan Pehrson och Jeanette Berggren som är VD för Örebroporten Fastigheter.

- Universitetets främsta uppgift är att leverera unga personer som kommer ut i ett arbetsliv som kräver allt mer, inte minst av tvärsektoriell forskning och kunskaper, säger Johan Pehrson, arbetsmarknads- och integrations­minister, som länkar universitetet till sitt ansvarsområde. Här med finansminister Elisabeth Svantesson och Jeanette Berggren, vd för Örebroporten Fastigheter.

Åsa Källström och Susanne Strand.

Åsa Källström, promotor för fakulteten för humaniora och socialvetenskap tillsammans med Susanne Strand, som installerades som professor i kriminologi. Susanne forskar om våld i nära relationer och säger att professorstiteln innebär att man får legitimitet i det man gör. Med titeln kommer grundförståelse för det som forskare jobbar med.

Studentsångarna.

Kvällens underhållning stod Örebro studentsångare för - under ledning av Fredrik Berglund, Director Cantorum vid Örebro universitet.

Servett på bordet.

Alla detaljer ska vara perfekta, servettbrytning i form av en stjärna för att matcha stjärnhimlen i bankettsalens tak.

Mat.

För mingelmat och middag står alumner och studenter från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Ansvarig är Jens Ericsson, general manager för Svenska kocklandslaget, som examinerades vid Grythyttan 2005.

Jens Ericsson, Jessica Ericsson, Elin Sandberg, Henrik Scander.

Akademiintendent Elin Sandberg som projektleder akademisk högtid, här tillsammans med ceremonimästare Henrik Scander, som till vardags är lektor i måltidskunskap, samt ansvarig för kök Jens Ericsson och matsalsansvariga Jessica Lindblad. Samtliga är alumner från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.

Mieke Verloo, Hansalbin Sältenberg och Elzbieta Korolczuk på scenen.

Under veckan före Akademisk högtid deltog Mieke Verloo, professor vid Radboud University, Nederländerna och ny hedersdoktor vid Örebro universitet, i ett panelsamtal om det växande motståndet mot feminism och jämställdhet som utmanar demokratin i hela Europa. Hansalbin Sältenberg och Elzbieta Korolczuk som båda är forskare vid Södertörns högskola, deltog också i samtalet. Moderator var Maria Jansson, professor i genusvetenskap vid Örebro universitet.

Manuela Veloso talar.

– Dessa system handlar om vad de ser, vad de vet och vad andra berättar för dem. Jämfört med vår omvärld, handlar det om vad man läser i nyheterna, vad man ser och vad någon annan berättar för oss. Det är här problemet uppstår – vem bör vi lita på? Det frågar Örebro universitets nya hedersdoktor, professor emerita Manuela Veloso, en av de mest inflytelserika kvinnorna inom AI, som också är världsberömd för sitt initiativ till robotfotboll. På fredagen höll hon ett offentligt AI@ORU-seminarium om hur artificiell intelligens fungerar i symbios med människor.

Foto: Kicki Nilsson ICON, Markus Winsa, Jerry Gray, Anna Lorentzon, Ida Dagson
Text: Kerstin Önnebo, Jerry Gray, Anna Lorentzon, Linda Harradine, Elin Sandberg