Välja kvartsfinal i skidsprint

Choosing opponents in skiing sprint elimination tournaments publicerad i Journal of Quantitative Analysis in Sports

I skidsprint får 30 åkare välja kvartsfinal och det gäller att maximera sannolikheten att ta sig till finalen – och hamna på prispallen. Åkarna måste inte bara ta hänsyn till vad andra åkare redan har valt, utan också vad de efterföljande åkarna kommer att välja. Det gäller dessutom att ha god kännedom om konkurrenternas dagsform. 
 
De starkaste åkarna väljer ofta en tidig kvartsfinal för att få en längre vila mellan semifinal och finalen – om de går vidare. Vilan har visat sig vara en viktig konkurrensfördel. Valet blir därför en avvägning mellan att troligtvis möta ett hårdare motstånd i en tidig kvartsfinal eller en kortare vila.
 
Forskarna Niklas Karlsson och Anders Lunander har tagit fram en modell som beskriver avvägningen mellan sannolikheten att bli utslagen mot sannolikheten att vinna tävlingen. Modellens förutsägelse stämmer överens med en statistisk analys av åkarnas val i tävlingar under 2020 till 2024 - totalt 112 tävlingar med 3360 åkare.
 
Forskarnas analys pekar på att fler av de bättre åkarna skulle kunna öka sin sannolikhet att nå prispallen om de väljer kvartsfinal ett eller två i stället för kvartsfinal tre eller fyra. 
 
I arbetet ger forskarna även förslag på en ny seedingsmodell, en så kallad obalanserad seedning, där seedningen av åkarna i de fem kvartsfinalerna balanserar fördelen mot nackdelen med att åka i kvartsfinal 1 och 2 och i kvartsfinal 4 och 5.