This page in English

Mats Jansson

Befattning: Universitetslektor Organisation: Musikhögskolan

E-post:

Telefon: 019 303876

Rum: M271

Mats Jansson

Om Mats Jansson

Undervisar i piano, kammarmusik och instudering. Mats Jansson arbetar även som pianist och ackompanjatör vid Musikhögskolan.

----------------------------------------------------

Mats Jansson fick sin utbildning hos professor Hans Leygraf vid musikhögskolorna i Hannover, Salzburg och Berlin och har, förutom solistdiplom från Mozarteum i Salzburg och från Hochschule der Künste i Berlin, även avlagt diplom i Liedinterpretation för pianister vid Mozarteum.

Mats Jansson har haft och har en omfattande konsertverksamhet som solist, kammarmusiker, ackompanjatör och orkestermusiker runt om i Sverige, övriga Europa samt i USA och Japan. Han arbetar och konserterar regelbundet med musiker som Nils-Erik Sparf violin, Elemér Lavotha och Hampus Linderholm cello, Olle Persson baryton och Christina Högman sopran m.fl. Sedan starten har han vid flera tillfällen varit officiell ackompanjatör vid den Internationella Stenhammartävlingen för sångare.

Han har gjort en lång rad inspelningar för Sveriges Radio och ett flertal cd-inspelningar för bolag som BIS, Naxos, cpo och Simax. Nu senast tillsammans med cellisten Hampus Linderholm (Sterling) och trombonisten Håkan Björkman.

Han har erhållit en rad priser och utmärkelser: vinnare av International Viotti Piano Competition i Italien 1987, Medborgarskolans Musikstipendium 1985 samt vid flera tillfällen stipendier från Konstnärsnämnden och Kungliga Musikaliska Akademien, senast Göran Lagerwalls Musikstipendium 2010 för sina insatser som pedagog, konsertpianist och ackompanjatör av högsta klass.

Mats Jansson har en bred pedagogisk erfarenhet med mästarkurser, seminarier och undervisning vid en rad estetiska gymnasieprogram och folkhögskolor, musikhögskolorna i Göteborg och Stockholm samt de senaste åren även vid Tokyo College of Music samt Hochschule der Musik, Karlsruhe.

Han är konstnärlig ledare för Norrköpings kammarmusikförening sedan 1992 och festivalerna Norrköpings Musikdagar, Musik på Museet Leksand och Siljansnäs kammarmusikfestival.

Publikationer

Konstnärlig produktion | 

Konstnärlig produktion