Keynote speakers
22 november
Ulla Runesson

Mötet mellan skola och vetenskap. Från praktiknära till praktikutvecklande forskning
Resurser till och omfattningen av så kallad praktiknära forskning, har glädjande nog ökat under senare tid. Sådana projekt ger möjlighet till möte mellan skolans och forskningens kunskapspraktik, men detta väcker också en hel del frågor.
Varför behövs den? Vilka kunskapsbidrag kan den ge och vilken kvalitet har sådan forskning? Vad betyder ’nära’? Vilka roller ska lärare respektive forskare ha? Jag kommer i min keynote att reflektera över detta med utgångspunkt i två decenniers forskning och ge möjliga vägar till att utveckla praktiknära forskning till praktikutvecklande forskning.
23 november
Johannes Westberg

Vad kan vi lära oss av det förflutna? Myter om skolans historia, och värdet av utbildningshistoriska perspektiv
Johannes Westberg är lärostolsprofessor i utbildningens historia och filosofi, och enhetschef för pedagogikämnet, universitetet i Groningen. Westberg har arbetat med frågor kring hur och varför utbildningsväsenden expanderat, både när det gäller europeiska folkskoleväsenden under 1800-talet, och förskolesektorn under 1900-talet. Han har också ägnat sig åt frågor kring den utbildningshistoriska forskningens metoder och funktioner.
I dagens utbildningspolitiska debatt är historien ständigt närvarande, inte minst under ett valår som detta. I sin keynote kommer Westberg att granska några klassiska myter om grundskolereformen, fallande kunskapsnivåer och lärarkårens status, och använda dessa för att reflektera över det bidrag som utbildningshistorisk forskning kan göra till det utbildningsvetenskapliga fältet. Som granskningen av dessa myter antyder, kan historiska perspektiv även vara av intresse för den utbildningsforskare som inte är historieintresserad.