PSF i Fokus: Framtidens energiförsörjning

09 maj 2025 08:30 – 09:30 Zoom

Under rubriken ”Framtidens energiförsörjning” kommer behovet av vissa kritiska metaller samt Uran att presenteras och kommenteras, inledningsvis från ett Europaperspektiv men därefter ur ett Sverigeperspektiv - förekomster, utvinningspotential, aktuella satsningar, m.m.

Inledning: Professor Stefan Karlsson, Institutionen för naturvetenskap och teknik

Talare: Professor emeritus Bert Allard, Institutionen för naturvetenskap och teknik 

Deltar gör också professor Linda Soneryd, Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

  • Kritiska metaller och Sällsynta jordartsmetaller – hur ovanliga är de, och var finns de?
  • Metallutvinning ur alunskiffer – samhällsresurs eller miljöhot?

Välkommen!

Arrangör: PSF (Plattform för en hållbar framtid vid Örebro universitet)

Bland de största utmaningarna för nationerna och världen är hur den pågående utvecklingen av miljön kan hejdas och vändas. En övergripande fråga gäller den framtida energiförsörjningen. Hur kan förbränning av fossilt kol, d.v.s. från mycket gamla kolsänkor, men även av biokol från nutida kolsänkor, fasas ut och ersättas av andra energiproduktionssystem? Noteras bör, att förbränning av kol i alla former genererar koldioxid, och nuvarande ”mantra” att biokol är ”koldioxidneutralt” och leder till ”nollutsläpp” är en grov förenkling av verkligheten och närmast en illusion.

Många ansatser görs för att utveckla och förnya nuvarande energiproduktionssystem, men nya metoder introduceras även och växer i omfång och betydelse. För ca 15 år sedan etablerades begreppet Critical Raw Materials (CRM), vilket är en lista över metaller och mineral som efterfrågas i dagens samhälle, och där nya fyndigheter söks, icke minst i Europa. Kritiska metaller behövs för utvecklingen och framställningen av batterier, magneter med mera samt legeringar som behövs för den framtida energiförsörjningen. Intresset för utvecklingen och tillväxten av kärnkraft växer också, då den förväntas bidra betydligt till den framtida energiförsörjningen.