”Det har varit en spännande och utmanande resa – som bara fortsätter”

Bahram och Suliman Pazhman.

De första läkarstudenterna från Örebro universitet har nu blivit specialister. Bahram Pazhman jobbar på ortopedkliniken och Suliman Pazhman på neurologkliniken vid USÖ.

Bahram och Suliman Pazhman tillhör första kullen läkarstudenter vid Örebro universitet. De flyttade hit från Stockholm – och blev kvar. Idag är de färdiga specialister inom ortopedi och neurologi.
– Vi har ett rikt liv här, säger Suliman Pazhman.

Ingen av bröderna hade någon relation till staden när de kom hit som studenter tillsammans med bästa kompisen från Nacka som nu även han blir färdig specialist i kirurgi, Daniel Mauritzson. Men Örebro visade sig från sin bästa sida – och alla tre jobbar idag som läkare vid Universitetssjukhuset i Örebro.

– Det har varit en väldigt rolig och spännande resa som bara fortsätter. Det är extra kul att få göra det här tillsammans med min bror och vår bästa vän. Vi gick både gymnasiet och läkarprogrammet ihop, vi gillar alla träning och fotboll och uppskattar Örebro som idrottsstad, säger Bahram Pazhman.

– Det känns helt naturligt att stanna kvar – Örebro har blivit vårt hem, säger Suliman Pazhman.

Bidrar till att utveckla klinikerna

Suliman Pazhman är specialist inom neurologi och jobbar bland annat med rörelsesjukdomar, som till exempel Parkinsons sjukdom och tremor, ofrivilliga darrningar. Ett område där det just nu händer mycket vid Neurologkliniken på Universitetssjukhuset i Örebro.

– Sedan några år tillbaka har vi fått igång trombektomiverksamheten, en metod att ta bort blodproppar i hjärnan vid stroke. Inom mitt område planerar vi att starta ett DBS-centrum för att hantera alla patienter med DBS. Det är elektrisk stimulering av hjärnans djupa områden som är viktig för finmotoriken vid rörelsestörningar. Det är väldigt kul att vara med i det här utvecklingsarbetet, säger han.

Bahram Pazhman är specialist inom ortopedi och brinner för idrottsskador. Vid sidan av arbetet på Ortopedkliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro är han lagläkare för tre olika fotbollslag i Örebro. Nu under våren sidoutbildar han även sig på ett sjukhus i Stockholm för att få mer kunskap om knäskador.

– Jag breddar min kompetens för att kunna vara med och expandera knäsektionen på ortopedkliniken. Målet är att erbjuda all vård på hemmaplan, så att vi inte behöver skicka patienter till andra regioner. Hela ortopedkliniken i regionen växer just nu och det känns kul att få vara med och forma den, säger han.

Bahram och Suliman Pazhman.

Bahram Pazhman återvänder till universitetet som amanuens och föreläsare för studenter på Läkarprogrammet i Örebro – och båda bröderna handleder läkarstudenter i sin vardag på klinikerna. ”Det känns kul att kunna bidra tillbaka till utbildningen”, säger Bahram Pazhman. ”Jag vet hur studenterna har det, vilket gör att det är enkelt att handleda och möta deras behov”, säger Suliman Pazhman.

”Alla har varit så välkomnande”

Båda bröderna ser tillbaka på sin utbildning med glädje och tycker att de blivit varmt mottagna ute i verksamhet, både under grundutbildningen och senare under allmäntjänstgöring och specialisttjänstgöring.

– Många har varit nyfikna och förväntansfulla på att ta emot studenter från det egna universitetet. Vi har ju lärt känna både kliniker och kollegor längs vägen, så det har känts väldigt familjärt och hemma när vi tagit nya karriärsteg, alla har varit så välkomnande. En spännande och trygg, men också utmanande resa, säger Bahram Pazhman.

Det väcker fortfarande reaktioner när kollegor får höra att de tillhör första kullen läkarstudenter från Örebro universitet.

– I början var det en jättestor grej, ”äntligen är ni här, vi har väntat på er”. Sedan blev det normalt. Men även idag när det framkommer att jag tillhör första kullen blir det en annan energi och reaktion. ”Du blev kvar i Örebro” och ”vad roligt att det har gått så bra”, säger de. Det är en glad reaktion och man känner sig verkligen hemma bland kollegorna på USÖ, berättar Suliman Pazhman.

”Vårt engagemang ledde till förändring”

Att vara först har framför allt inneburit att de fått vara med och forma läkarutbildningen, enligt Bahram och Suliman Pazhman, som tycker att de haft stort inflytande och fått uppleva hur det är att bli lyssnad till.

– Jag tycker att det har varit extra kul att vara först. Vi har varit en del av en process, där vårt engagemang och lärarnas lyhördhet gjorde att vi fick vara med och utforma programmet. Det är en känsla jag tar med mig i arbetslivet också – att det lönar sig att engagera sig som medarbetare. Med lyhörda chefer kan det leda till förändring, säger Bahram Pazhman.

Efter tolv år – hur känns det att vara färdiga specialister?

– Det känns väldigt bra och spännande. En stor milstolpe! Nu gäller det att bredda sig och bli duktig på det man gör. Det känns bra och spännande att äntligen vara färdig specialist, säger Bahram Pazhman.

– Underbart, det är ju det här man har arbetat mot. Det har varit en lång väg och nu har vi kommit fram till målet och kan fokusera på vårt arbete och patienterna. Jag fick mitt specialistbevis en fredag och kände mig väldigt motiverad att gå till jobbet på måndagen. Det är samma vardag, men ändå en annan känsla, säger Suliman Pazhman.

Första kullen läkare från Örebro universitet

2011 klev de in på universitetet, 2016 tog de läkarexamen och nu har de första läkarna som fått sin utbildning vid Örebro universitet lagt både allmäntjänstgöring och specialisttjänstgöring bakom sig. Hittills har över 800 läkare examinerats och nästa 400 har fått läkarlegitimation.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Anna Lorentzon