This page in English

Första specialisterna från Örebros läkarprogram – bidrar till sjukvård i hela landet

Bahram och Suliman Pazhman och Nina Pasanen.

Bröderna Bahram och Suliman Pazhman och Nina Pasanen tillhör första kullen läkarstudenter vid Örebro universitet, som nu är färdiga specialister och jobbar inom Region Örebro län.

Örebro universitets första läkarstudenter är nu färdiga specialister. Många stannar i regionen och stärker den lokala hälsovården.
– Att läkarprogrammet finns vid Örebro universitet har stor betydelse för den långsiktiga läkarförsörjningen inom Region Örebro län, säger regionens HR-direktör Maria Åkesson.

– Även om Örebro universitet har examinerat ut läkare sedan 2016, så är det först nu de börjar komma till det steg i karriären som en specialistläkarkompetens innebär. De är roligt att se hur de fortsätter att utvecklas i sin profession, säger Anna-Karin Andershed, prorektor vid Örebro universitet.

Svante Hugosson, prefekt vid Institutionen för medicinska vetenskaper på Örebro universitet, var med från början och byggde upp det nya Läkarprogrammet i Örebro. Han minns när de första studenterna tog plats i Bilbergska huset i januari 2011.

–  Det var så spännande. Vi var förväntansfulla och det var oerhört roligt att vi äntligen hade kommit i gång efter så många års förberedelser.

Han beskriver det som en tid präglad av samarbete.

– Studenterna var våra största supportrar, de var så måna om att det skulle bli bra. Det var aldrig besvärligt eller gnälligt – studenterna var som en hejaklack som alltid kom med konstruktiva förslag. Och vi lyssnade, eftersom vi förstod att deras synpunkter var viktiga, säger Svante Hugosson.

”Extra kul att vara först”

Nina Pasanen och bröderna Bahram och Suliman Pazhman tillhör den historiska första kullen läkarstudenter från Örebro universitet. De är alla mycket nöjda med både utbildning och det bemötande de fått ute i verksamheterna, både under studietiden och senare under allmäntjänstgöringen (AT) och specialisttjänstgöringen (ST).

– Jag kan inte tänka mig ett roligare jobb – jag lär mig något nytt varje dag, säger Nina Pasanen som är specialist i allmänmedicin och står i begrepp att starta en egen vårdcentral i Karlskoga.

Bahram Pazhman är specialist i ortopedi och Suliman Pazhman specialist i neurologi. Båda jobbar på Universitetssjukhuset i Örebro.

– Jag tycker att det har varit extra kul att vara först. Vi har ju lärt känna både kliniker och kollegor längs vägen, så det har känts väldigt familjärt och hemma när vi tagit nya karriärsteg. Alla har varit så välkomnande – det har varit en spännande och trygg, men också utmanande resa, säger Bahram Pazhman.

Bidrar till vården i regionen – och runt om i Sverige

Mia von Euler, dekan vid Fakulteten för medicin och hälsa på Örebro universitet, är stolt över att läkare från första kullen nu börjar bli färdiga specialister och bidrar till vården både i Region Örebro och andra regioner runt om i Sverige.

– Vi ser också tidigare studenter som nu, i sin roll som specialister, deltar i att utbilda nya läkarstudenter. De är verkligen roligt att se de fina insatser de gör inom sjukvården, men också inom utbildning och forskning, säger hon.

Här hittar du ett längre reportage om Bahram och Suliman Pazhman.

Här hittar du ett längre reportage om Nina Pasanen.

Läkarprogrammet vid Örebro universitet i siffror

Hittills har över 820 personer tagit examen efter att ha läst läkarprogrammet vid Örebro universitet.

Fler än 400 läkarlegitimationer har utfärdats av Socialstyrelsen till personer med examen från Örebro universitet.

Tre av tio som tagit läkarexamen vid Örebro universitet jobbar inom Region Örebro län. Största gruppen är anställd som ST-läkare. De fem vanligaste specialiteterna är allmänmedicin (27), internmedicin (13), Anestesi- och intensivvård (8), psykiatri (7) och ortopedi (7).

Tidslinje: Läkarprogrammet vid Örebro universitet

April 2010: Högskoleverket ger Örebro universitet klartecken att starta läkarutbildning. Det är den tredje ansökan som till sist antas.

Januari 2011: Den första kullen på ungefär 70 studenter börjar på Läkarprogrammet i Örebro.

Februari 2014: Campus USÖ invigs, Örebro universitets forsknings- och utbildningsanläggning för studenter och forskare i medicin, som ligger i anslutning till Universitetssjukhuset i Örebro.

Juni 2016: Första kullen på 43 personer tar examen.

November 2020: Örebro universitet får examenstillstånd för sexårig läkarutbildning.

2021: Läkarprogrammet vid Örebro universitet firar tio år. De första studenterna börjar på det nya, sexåriga Läkarprogrammet.

2023–24: De första läkarstudenterna från Örebro universitet blir färdiga specialister.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Anna Lorentzon