This page in English

Grundämnen i ingefära kan avslöja var växten kommer från

n person med en svart- och gulrandig skjorta står framför ett blommande körsbärsträd.

Ingefära innehåller olika mängder av näringsämnen och skadliga ämnen beroende på var växten har odlats. Andelen giftiga grundämnen som bly, kadmium och arsenik skiljer sig mer i färsk ingefära än i torkad, visar analyser gjorda vid Örebro universitet. Metoden som forskarna använt skulle kunna användas för att avslöja livsmedelsbedrägerier och bestämma ursprung på frukt och grönsaker.

Studien "Elemental composition of ginger (Zingiber officinale L.) – Analytical approach and assessment of 29 analytes according to classification approaches" finns att läsa här.

I labben på Örebro universitet har forskare undersökt elva produkter av färsk och torkad ingefära som köpts in i matbutiker i Sverige och Kroatien. Ursprungsländerna för den tropiska örten var Kina, Indien och Nigeria.

– Vi använde starka syror för att avlägsna allt organiskt material tills vi endast hade kvar metaller och halvmetaller som joner, säger Michaela Zeiner, universitetslektor i kemi vid Örebro universitet.

Forskarnas syfte var att ta reda på förekomsten av viktiga näringsämnen som kalium, kalcium och magnesium, samt skadliga grundämnen som bly, kadmium och arsenik. Totalt undersöktes förekomsten av 29 grundämnen i ingefäraproverna.

Forskarna upptäckte att halterna av de olika grundämnena skilde sig mer i färsk än i torkad ingefära.

– Det beror på att vissa ämnen minskar under torkning och malning genom homogenisering, säger Michaela Zeiner.

Forskarnas modell skulle kunna användas för att bygga en databas över innehållet av grundämnen i olika växter. Modellen skulle kunna bli ett viktigt verktyg för att upptäcka ursprungsbedrägerier inom livsmedelsindustrin.

– Man kan jämföra det med fingeravtryck inom kriminalteknik. Växternas fingeravtryck avslöjar deras ursprung, säger Zeiner.

Även om halterna av giftiga ämnen som bly, arsenik och kadmium varierade i ingefäran visade samtliga prover på värden under Världshälsoorganisationens gränser. Förutom geografiskt ursprung påverkar jordmån och odlingsförhållanden halterna av grundämnen i den undersökta ingefäran.

Forskarna undersökte även om ingefäran hade kontaminerats av giftiga ämnen från förpackningarna.

– Vi fann ingen överföring av toxiska ämnen från förpackningsmaterialet, säger Michaela Zeiner.

Text: Mikael Åberg
Foto: Jerry Gray