Lokalvårdschef släpper bok om städningens historia

En mörkhårig kvinna.

I boken ”Rent ut sagt – allt du vill veta om lokalvård” tar Carina Boman Helgesson och hennes medförfattare med läsaren på en resa genom yrkets historia.

Lokalvårdschefen Carina Boman Helgesson anser att många har förutfattade meningar om städbranschen. Därför ger hon nu ut boken ”Rent ut sagt” tillsammans med branschkollegan Jan Stegmann.
– Läsaren får följa med på en tidsresa – från ett lågstatusyrke som skulle ske osynligt på kvällstid till ett modernt professionellt yrke, säger Boman Helgesson.

För drygt 20 år sedan anställdes Carina Boman Helgesson som tentamenssamordnare på Örebro universitet. Hon var då ansvarig för tentamensvakterna, som många gånger även jobbade deltid som lokalvårdare. Ganska snart fick hon ansvar för all städpersonal, och än i dag är hon lokalvårdschef på universitetet.

Carina Boman Helgesson och konsulten Jan Stegmann har jobbat i över två år med boken ”Rent ut sagt – allt du vill veta om lokalvård”. Den 450 sidor tjocka boken innehåller bland annat berättelser från ett 20-tal medförfattare.

– Vi har samlat flera av branschens största personligheter – från lokalvårdare till upphandlare, professorer och specialister.

Fruktansvärda förhållanden

En av de medverkande är Ingrid som började städa på 70-talet. Hon och hennes kolleger tvingades ta fikarasten i städskrubben, eftersom städarna inte skulle synas på den tiden.

– För bara 50 år sedan jobbade man under fruktansvärda förhållanden. Jobbet var väldigt tungt och slitsamt, många gånger skrubbade de golvet sittande på knä, säger Carina Boman Helgesson.

Hon menar att branschen har utvecklats mycket, och att många svenskar i dag har en felaktig bild av den.

– I en modern organisation jobbar man professionellt och använder olika sorters maskiner. Det finns också möjlighet att göra karriär i branschen för den som vill. Och så är det väldigt fritt, man får planera sin egen dag.

Alla i branschen

Förutom de personliga berättelserna i boken behandlar författarna ämnen som ekonomi, hållbarhet, städtips och upphandling. De riktar sig till alla branschen, från lokalvårdare till chefer, leverantörer och upphandlare.

– Tyvärr resonerar många att städning ska ske till lägsta pris, och med upphandlingar kommer ofta prisdumpningar med företag som inte kan göra ett bra jobb för den summa de har åtagit sig, säger Carina Boman Helgesson.

Som chef har hon ansvar för drygt 30 medarbetare. Flera av universitetets byggnader har städats på entreprenad under åren, men i dag är alla lokalvårdare – förutom på campus Grythyttan – anställda av lärosätet.

Administrationen är i dag digitaliserad, och lokalvårdarna vid universitetet har alla varsin surfplatta för att dokumentera arbetet.

– Då får de bra koll på sina områden. Vi använder också Teams för att lägga upp dokument och kommunicera med varandra, säger Boman Helgesson.

Boken ”Rent ut sagt – allt du vill veta om lokalvård” trycks via förlaget Print on Demand, och kommer att finnas för beställning från mitten av april.