Ny måltidsupplevelse – smaka på Örebro läns kulturella kraftfält

Frövifors, Tivedstorp och Lerbäck är tre av de kulturella kraftfälten som nu ska få nya maträtter skapade av studenter, under ledning av kocken och hedersdoktorn Paul Svensson.
I höst får några av länets mest levande kulturmiljöer en helt ny smakprofil. Det är studenter på Restaurang – och hotellhögskolan i Grythyttan som under ledning av kocken och hedersdoktorn Paul Svensson kommer att skapa måltidsupplevelser som speglar platsernas själ och historia.
De ”kulturella kraftfälten” är platser i Örebro län där kulturliv och lokalt engagemang lockar besökare. Genom ett unikt samarbete mellan Region Örebro län, kocken Paul Svensson och studenter på Restaurang – och hotellhögskolan i Grythyttan, får nu de kulturella kraftfälten inspirera till nya måltidsupplevelser.
– Det ska bli spännande att se vilka maträtter som platserna kan inspirera till, säger Mirja Mattsson utvecklingsledare inom Kultur och ideell sektor på Region Örebro län.
Skräddarsydda maträtter
Studenterna kommer att skapa maträtterna genom att undersöka platsens historia, ekosystem, primärproduktion, entreprenörer och cirkulära system. På så vis kan de skapa skräddarsydda måltidsupplevelser.
– Men hjälp av det här arbetssättet kan de komma fram till något helgjutet och genomtänkt – och som genomsyras av deras egen passion, säger Paul Svensson.
En del av ett större koncept
Arbetssättet har växt fram i ett samarbete mellan kocken Paul Svensson och läraren Annika Göran Rodell under sex år. Ett exempel på en ny maträtt är ”Toast Hällefors” gjord på odlade snäckor från ett samarbete med Hällefors kommun.

– Studenterna har också skapat innovativa rätter som ekollonbiff, getkorv, bidrönar-krustad och lindfröglass. Vi får se vad de kulturella kraftfälten kan inspirera till, säger Annika Göran Rodell.
Hänsyn till platsens förutsättningar
Många av de kulturella kraftfälten har publik verksamhet som teater, opera och museiverksamhet. En viktig del av arbetet blir därför att ta hänsyn till vilka aktörer som finns på platsen och hur rätterna kan leva vidare på det kulturella kraftfältet.
– Efterfrågan av det autentiska ökar. Vi söker genuina och unika upplevelser på en plats. Därför är det värdefullt att aktörer på platsen har möjlighet att fortsätta att tillaga sina signaturrätter när studenterna går vidare ut i arbetslivet. Det här är viktigt för både vår motståndskraft och för en hållbar platsutveckling i länet, säger Linda Gustafsson, utvecklingsledare för turism på Region Örebro län.
Fakta om projektet:
- De kulturella kraftfälten i Örebro län är Tived, Lerbäck, Hällabrottet/Kvarntorp, Frövifors, Stadra, Hjulsjöbygden, Skäret, Ställbergs gruva. Se kartan här: Kulturella kraftfält - Karta (regionorebrolan.se)
- Några av platserna kommer att få nya rätter genom samarbetet, som sker på uppdrag från Region Örebro län.
- På Restaurang – och hotellhögskolan vid Örebro universitet finns två program, Kock och måltidskreatör samt Sommelier och måltidskreatör.
- Under det tredje året läser studenterna en kurs som handlar om att utveckla hållbara och innovativa måltidsupplevelser utifrån en plats.
Foto: Terése Sundh/Julia Rosén/Jerry Gray