Musik och nationalism på sociala medier

Musik som enar – och musik som splittrar. Ett nytt forskningsprojekt vid Musikhögskolan, Örebro universitet, ska analysera hur olika aktörer utnyttjar musik för egna syften. Projektet finansieras av The Hamrin Foundation.
– Vi ser fram emot att projektet ska kunna hjälpa internationella organisationer och forskare med kunskap om hur musik kan användas både för att stärka och förstöra gemenskap och identitet, säger Sam de Boise, forskare i musikvetenskap.
Nu är rekryteringen av en postdok-forskare i full gång. Syftet med projektet är att under två år studera hur kulturell identitet, maktförhållanden och media påverkar användningen av det musikaliska kulturarvet. Analysen utgår från konfliktsociologi och diskursiv maktanalys.

Detta perspektiv är nytt inom forskningen enligt Sam de Boise. Tidigare forskning har visat att kulturarv, särskilt musik, används i samtida konflikter både som ett verktyg för att stärka gruppidentitet och som ett medel för att påverka eller motarbeta motståndare. Studier som analyserar relationer och spänningar mellan olika aktörer är få.
Projektet kopplar till musikens roll i kriser och konflikter. Forskningen visar hur kultur ofta är ett centralt mål för militära och politiska strategier. Forskare har analyserat hur musik har använts för propaganda, mobilisering och manipulation av känslor.
– Det här projektet ger även nya perspektiv på hur interaktionen mellan musiken och nationalism har förändrats i och med digitalisering. Det innebär nya sätt att förstå hur musik används i olika former av sociala medier för att sprida budskap säger Sam de Boise.
På Musikhögskolan finns forskning som ger den vetenskaplig grunden till detta projekt. Kopplingen mellan musik och konflikter faller också in under satsningen på Campus totalförsvar.
– Vi är tacksamma för stödet från Hamrin och glada för en extra postdok som stärker vår miljö och ser fram emot ett samarbete med Campus Totalförsvar, säger Ester Lebedinski, prefekt vid Musikhögskolan.
Text: Maria Elisson
Foto: Creative commons och Anna Lorentzon