Geir Lippestad tror på öppnare debattklimat

- Det förs en öppnare debatt om rasism och extremism i Norge efter Breivikrättegången.

Det sa Geir Lippestad, Anders Behring Breviks försvarsadvokat, när han på torsdagen föreläste på Örebro universitet.

- Jag tror att större öppenhet och debatt minskar risken för att händelser som de som skedde den 22 juli händer igen.

Den 22 juli 2011 utförde Anders Behring Breivik först ett bombattentat i regeringskvarteret i Oslo. Senare samma dag begav han sig utklädd till polis till ön Utøya där arbetarpartiets ungdomsförbund (Arbeidernes Ungdomsfylking) hade sommarläger och utförde en massaker. Sammanlagt dödades 77 personer i de båda attentaten, de flesta ungdomar. Den 24 augusti 2012 dömdes Breivik till Norges hårdaste straff, "forvaring" i 21 år.

Det var med starka känslor som Geir Lippestad mötte drygt 300 åhörare under torsdagseftermiddagen. Han berättade att det var först efter svåra överväganden som han åtog sig uppdraget att bli attentatsmannens advokat, men att det också var ett riktigt beslut.

Imponerande ungdom

- Min fru jobbar inom sjukvården. Hon sa att om Breivik hade kommit skadad till sjukhuset hade vården hjälpt honom, läkarna hade opererat, sjuksköterskorna hade vårdat och att samma yrkesetik också borde gälla för en advokat. I ett rättssamhälle finns grundläggande värderingar och normer som vi är stolta över, om det inte gäller alla är staten inte bättre än brottslingarna.

Geir Lippestad reflekterade också över de ungdomar som överlevde massakern på Utøya och som i sina kommentarer i media framhöll hur viktigt det var att Breivik skulle ställas till svars utifrån ett demokratiskt samhälles principer.

- För mig var det mycket imponerande att se unga människor uttala sig på det viset och ger mig tro på att nästa generation kommer att vara ännu bättre på att bygga ett demokratiskt och rättssäkert samhälle än vår.

Det tror han också minskar risken för att handlingar likt Breiviks händer igen.

- Tidigare diskuterades inte extremism och rasism i Norge på samma sätt som nu. Jag tror att de här frågorna måste lyftas och debatteras öppet, för om de extrema grupperna tillåts verka i det fördolda finns en större risk för att de växer, säger Geir Lippestad.