Stor efterfrågan på kockar på rekryteringsmässan i Grythyttan

Lina Ahlin och Fredrik Hedlund.

Lina Ahlin och Fredrik Hedlund delades med sig av sina insikter om branschen under dagens inledande paneldiskussion.

Det är viktigt att reflektera över vad man håller på med, att svara på alla varför - och ha mål. Det rådet gav kocken Lina Ahlin till studenterna som samlats på torsdagen för årets rekryteringsmässa på Restaurang- och hotellhögskolan, RHS, i Grythyttan.

Lina Ahlin är en av fyra kockar på restaurangen Agrikultur i Stockholm och alumn från RHS. Hon deltog i den paneldiskussion som inledde dagen. Hon definierade ett branschproblem.

– Det är så svårt att får folk över 30 år att stanna kvar. I vilken annan bransch är man utsliten vid 30? Om det enbart finns unga kvar så försvinner kompetensen.

Så kan det vara, men det behöver inte vara så konstaterade hon. Här kommer den personliga reflektionen in. Ju fler som reflekterar, desto större chans att arbetsförhållanden ändras och blir mer anpassade till ett liv med familj och barn.

Lina Ahlin exemplifierade med sin egen arbetsplats, en krog som är stängd på helgerna och där lagarbete är basen för verksamheten.

Personliga egenskaper

Fredrik Hedlund från Lammet & Grisen i Sälen och med en bakgrund i kocklandslaget, poängterade vikten av personliga egenskaper för att passa in i det tajta samarbetet på en krog.

Efterfrågan på just kockar är fortsatt stor. Köksmästare Stefan Winkler från Vadstena klosterhotell fanns på plats på mässan.

– Jag fick napp på mässan förra året och provar igen, berättar han.

Den lyckosamma rekryteringen lyckades han inte behålla eftersom arbete i bättre klimat än det svenska lockade. Stefan Winkler ser bra lön, förmåner och familjevänligas scheman som metoder att få behålla personalen.

Lägger ansvar på branschen

Michaela Boson är HR-specialist

Michaela Boson är HR-specialist.

Michaela Boson är HR-specialist för Pontus Group och alumn från RHS. Hennes uppgift är att coacha chefer i koncernens olika företagen. Hon lägger stort ansvar på branschen för att bli mer attraktiv, även om den enligt henne är "världens roligaste":

– Vem vill ha en kastrull kastad efter sig? Sånt förekommer. Alla vill väl ha en trevlig arbetsplats med god stämning. Men unga måste också inse att de måste jobba sig upp för att lära, och inte tro att man kan få en hög lön direkt.

Stefan Wennström, prefekt på RHS, riktade också en uppmaning till arbetsgivarna: att fråga efter examen och inte nöja sig med att den som söker jobb har gått på RHS.

– Branschen är inte utbildningsvan och inser inte alltid mervärdet med en akademisk examen.

Text och foto: Maria Elisson

Cecilia Zetterlund

Cecilia Zetterlund, tredje året på Hotell och värdskap har jobb på gång men tycker att det är värdefullt att nätverka här. - För mig har utbildningen både gett en helhetsbild och en förståelse för alla detaljer. En praktik på tre månader var verkligen bra. Mitt yrkesmål är att bli projektledare för kongresser, särskilt vetenskapliga.

Vicky Jiang

Vicky Jiang, första året på Kulinarisk kock, började studera på RHS för att hon gillar att laga mat. - Jag är särskilt intresserad av japansk mat med sin tyngdpunkt på råvaror och uppläggning. Jag siktar på att fortsätta i den riktningen. Jag har redan klart med sommarjobb på ett café i Halmstad.

Daniel Doyle

Daniel Doyle, första året på Kulinarisk kock, letar sommarjobb, helst i Norge. - Men jag vet att det är svårare att få jobb där numera. Jag siktar efter utbildningen på en ledarroll. Där kommer jag inte minst ha nytta av det jag lär mig om ekonomi, som att beräkna kostnad för portioner och matsvinn.