Matz kanske har svaret på olöst gåta: Varför är de flesta högerhänta?

Matz Larsson håller ett spjut i sin högra hand

Den här bilden lät Matz Larsson ta för att på ett konkret sätt visa att högerhänta vänder sin högra sida mot motståndaren i ett krig, vilket betyder att hjärtat och aortan får ett bättre skydd jämfört med om den vänstra sidan exponeras. Detta kan ha lett till att 90 procent av mänskligheten i dag är högerhänt. – Jag hittade ingen som ville ställa upp på bild så jag fick själv agera fotomodell”, säger Matz med ett leende när han kommenterar fotot. Fotomontage: Maria Bergman

Det började med en bok som Matz Larsson köpte för tolv år sedan. Nu har han publicerat sin artikel om varför nio av tio personer är högerhänta.

Här kan du läsa Matz artikel, specialskriven för oru.se, om högerhandens dominans

Matz Larsson är som forskare knuten till Örebro universitet, samtidigt som han jobbar med tobaksprevention och som lungläkare på USÖ.

Men det har aldrig hindrat honom från att forska om företeelser som ligger en bit utanför hans vetenskapliga disciplin. Tidigare har han undersökt och lagt fram teorier om musikens ursprung, varför fiskar simmar i stim, varför fåglar flyger i flock och om synnervskorsets funktion.

Nyfiken och oortodox

I grunden ligger en genuin nyfikenhet kombinerat med ett kritiskt och oortodoxt tänkande. Kanske började allt när han som ganska färsk läkare studerade blodgaser och då kom fram till att ett råd om hur de skulle hanteras inte stämde.

– En sträng regel sa att blodgasprov måste transporteras nedkylda, men min studie visade att provet försämrades då. Rumstemperatur var bättre, säger Matz och fortsätter:

– Det finns nog en hel del etablerade sanningar som kan ifrågasättas. Och ibland kan det vara bra att komma in från ett helt annat håll där man inte har alla svar. Men då krävs det väldigt mycket arbete om man sedan ska gå vidare med sin forskningsidé, eftersom man verkligen måste lära sig från grunden.

Forskat har han gjort på fritiden – många kvällar har gått åt att läsa och skriva. Ibland har Matz även tagit tjänstledigt för att kunna slutföra sitt arbete. Och nu har han alltså fått en artikel publicerad om varför nio av tio personer är högerhänta. Men vägen dit var allt annat än spikrak och det började med att Matz inför en tågresa köpte boken ”Right Hand, Left Hand” av Chris McManus. Matz hann läsa början på boken innan tåget kom fram till Örebro.

– När jag kom hem insåg jag att jag hade glömt boken på tåget. Sedan tänkte jag inte mer på det.

Köpte boken en andra gång

Men trots att han tyckte att boken var lite tung köpte han den på nytt några veckor senare. Även den här gången inför en tågresa mellan Stockholm och Örebro. Det var nu som Matz på egen hand kom på den – trodde han – unika idén om att högerhänthet kunde kopplas till strid.

– Jag satt där och tänkte att ”ah, vilken fantastisk idé jag har kommit på”. Men sedan fortsatte jag att läsa boken och fick reda på att den teorin, krigare- sköldhypotesen, redan hade avfärdats på 1800-talet, skrattar Matz.

Men för att göra en lång historia kort: Han kunde inte riktigt släppa tanken på att det låg något i att striderna i vår förhistoria var orsaken till högerhandens dominans. Under årens lopp gjorde han därför otaliga försök att få en artikel publicerad i olika vetenskapliga tidskrifter – hela tiden utan framgång. Tills nu då han till slut har blivit publicerad i tidskriften Journal of Cultural Cognitive Science.

En av världens främsta auktoriteter på området – professor Michael Corballis i Nya Zeeland – stödde publiceringen. Det fick Matz reda på lite av en slump, efter att ha mejlat honom.

– En anonym referent var väldigt positiv och kunnig det visade sig vara Michael Corballis. Han tyckte att det var ”a lovely article”, ler Matz.

Presenteras på konferens

Artikeln har även publicerats i Läkartidningen, och i mars nästa år ska han tillsammans med den kände läkaren Stefan Rössner presentera tankarna om höger- och vänsterhänthet. Det sker på seminariet Konst och läkekonst som arrangeras av Svenska Läkaresällskapet.

Text: Mattias Frödén

Länkar till tidigare artiklar av Matz Larsson:
How did 3D vision develop?
Music to my ears: how language evolved
Why do birds flock and fish shoal?