Prisvinnande forskning kan rädda liv

Örebroforskaren Achim Lilienthal vid prisceremoni

Achim Lilienthal (till vänster) tar emot sitt pris.

Achim Lilienthals släkting dog i en explosion som jämnade en hel fabrik med marken. Örebroforskaren har alltid känt att olyckan borde gått att förhindra och nu har han varit med och utvecklat tekniken som gör det möjligt – en billig sensor som kan upptäcka gas och hitta källan.

– Ofta kan du inte känna lukten av gas men om vi använder robotar som redan finns i området och ger dem ett luktsinne kan de varna människor, säger Achim Lilienthal.

Det finns sensorer för gas men de är för dyra för att ha överallt och används bara där du kan förvänta dig gasutsläpp. Ingen visste att fabriken stod ovanpå en ledning med naturgas som hade börjat läcka.

Fabriken exploderade

När Achim Lilienthals släkting kom till jobbet på morgonen och tände lampan - då exploderade hela fabriken. Det var 18 september 1973 i Baden Baden i Tyskland.

– Vi har vidareutvecklat en prisvärd sensor, billig nog att sätta på alla robotar, även om deras främsta uppgift inte är att upptäcka gas, säger Achim Lilienthal.

Han har tillsammans med en internationell grupp forskare använt en så kallad Mox-sensor. Den ska inte bara kunna identifiera att det finns gas i rummet utan dessutom hitta källan. När sensorn har upptäckt gas börjar den leta sig fram.

– Tänk dig röken från en cigarett och hur den sprider sig i vinden. Röken virvlar iväg åt olika håll. Om du står långt bort kommer det en pust med rök då och då och den är ganska tunn.

Vann pris för bästa artikel

– Ju närmare du kommer desto fler och tätare områden med rök passerar du, säger Erik Schaffernicht, som tillsammans med Achim Lilienthal och Victor Hernandez Bennett vann pris för bästa artikel på konferensen International Symposium on Olfaction and Electronic Nose.

Genom att kartlägga omgivningen och hur gasen sprider sig letar sensorn sig fram till källan. Örebroforskarnas mål är att sensorer ska finnas på fler platser för att undvika olyckor i framtiden.

Text: Linda Harradine
Foto: Privat