Från extraknäck i mataffär till Hötorgsskraporna i Stockholm

Italo Paras

Direkt efter examen började Italo Paras arbeta med headhunting på chefsnivå. Precis det mål hade han när han började på Personalvetarprogrammet vid Örebro universitet.

Här kan du läsa mer om Personalvetarprogrammet, 180 hp

Italo tänker tillbaka på studietiden med värme. Genom att flytta från Stockholm till en ny stad fick han möjlighet att bredda sina perspektiv och träffa nya vänner.

– Jag är tacksam för grunden som universitetsstudierna gav mig. Vi fick läsa mycket sociologi under utbildningen. Det har gett mig förståelse för hur organisationer, omgivning och grupper ser ut.

För att dryga ut studentkassan och få meriter på sin cv jobbade han extra som studentambassadör och på en mataffär där han bakade pizzor. Uppdraget som studentambassadör innebar att han fick berätta om sin utbildning för gymnasieelever som var nyfikna på Örebro universitet.

– Det är en fördel att visa att man har jobbat extra eller engagerat sig vid sidan av studierna när man söker jobb. Som rekryterare ser jag det som en klar fördel.

Italo tog examen för två år sedan och han har sökt sig vidare i branschen. Nu jobbar han i Hötorgsskraporna på Michel Page, som är en av världens största rekryteringsbyråer. Hans arbetsuppgifter är att rekrytera kandidater till högre tjänster inom finans och redovisning.

Italo anser att det inte är några större svårigheter att som ung och nyutexaminerad arbeta med rekrytering till högre befattningar.

– Hantverket är inte mer komplicerat än någon annan rekrytering. Det handlar om att visa kandidaten att man är kompetent och påläst så att dialogen kan föras på en hög nivå.

Rekrytering tar tid och handlar om att bygga ett nätverk med personer som är på väg ut på arbetsmarknaden och att träffa kunder som är i behov av kompetens.

– Då kan jag matcha ihop dem vid skarpt läge, säger Italo.

Som alumn har Italo blivit inbjuden till Personalvetarprogrammet för att berätta om sin väg efter studierna.

– Det har varit kul att återvända till universitetet. Jag har även bjudit upp studenter till Stockholm för att visa hur vi arbetar på en rekryteringsbyrå.

På frågan om hur en cv ska se ut är han glasklar. I en cv ska kompetensen vara i fokus.

– Information om kön, ålder och etnicitet är oviktigt, den ska strykas. Det är kompetensen som ska stå i fokus. Det har jag lärt mig konkret under studietiden.

Text: Anna Asplund
Foto: Privat