Med statistik kan Helena arbeta för jämställdhet

Helena Löf

– Jämställdhet diskuteras mycket och många har åsikter. Genom att ge fakta som grundar sig på statistik och siffror kan vi visa mönster i samhället och motarbeta fake news, säger Helena Löf som arbetar med jämställdhetsstatistik på Statistiska Centralbyrån (SCB) i Örebro.

Här kan du läsa mer om Statistikerprogrammet.

När hon gick på gymnasiet var hon en utpräglad samhällsvetare som inte förstod tjusningen med matematik. Efter gymnasiet valde hon att plugga genusvetenskap på universitetet. Det var inte förrän hon tog ett extrajobb på ett företag som arbetar med marknadsundersökningar som hon fick upp intresset för statistik.

– Det var för att jag såg vad siffror kan göra för att förklara hur samhället ser ut.

Det gjorde att hon valde att läsa till kurser i nationalekonomi och statistik. Hennes mål var att  arbeta med jämställdhetsstatistik på SCB

– För att få jobba på SCB behöver du för de flesta tjänsterna ha läst minst två terminer med statistik. Det är också bra att ha läst nationalekonomi eller något samhällsvetenskapligt ämne, säger Helena som hade tur, när examen närmade sig blev det en tjänst ledig.

Helena arbetar med att sammanställa, visa och presentera statistik kring jämställdhet och ojämställdhet mellan kvinnor och män. Hon ser statistiken som ett verktyg för att se mönster i samhället.

– När statistiken visar att män har högre lön än kvinnor kan vi gå vidare och även titta på inom vilka yrken kvinnor och män finns. Då ser vi att yrken där kvinnor ofta arbetar har lägre löner än yrken där män arbetar.  

Hon tycker att den stora fördelen med att jobba som statistiker är att hon får möjlighet att bidra till samhällsdebatten.

Helena trivs på SCB och anser att det är en bra arbetsgivare där det finns stor möjlighet att byta arbetsuppgifter för den som vill.

– SCB har behov av välutbildad personal. Om du tycker om att nörda in dig på ett ämne, är noggrann och gillar siffror kan statistikeryrket var något för dig. 

Text: Anna Asplund
Foto: Privat 

Följ SCB på Instagram

Genom sitt instagramkonto visar SCB statistik på ett lättillgängligt sätt.