Innovativ Örebroforskare får pris igen: "Det finns ett jättestort intresse för Embrace"

 En kvinna och en man håller i en gigantisk check. De tittar in i kameran. Till vänster om dem står en annan kvinna.

Örebro läns landshövding Maria Larsson var prisutdelare på Örebro slott. Här tillsammans med Lovisa Brodin och Anton Fahlgren som arbetar på Embrace Safety. Henrik Andershed hade inte möjlighet att medverka vid prisutdelningen.

Forskaren Henrik Andershed får Sveriges största innovationspris. Han belönas för att ha utvecklat det revolutionerade brottsförebyggande IT-systemet Embrace.

Med det nya systemet blir det lättare att samordna insatser – och brott och otrygghet kan förebyggas på ett effektivare sätt. För att skapa en gemensam lägesbild kan till exempel polisen, kommunen, och fastighetsägare rapportera in uppgifter i systemet.

– Det finns ett jättestort intresse för Embrace eftersom det möjliggör ett effektivare och kunskapsbaserat brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbete. Flertalet kommuner i samverkan med polisen, bostadsföretag och andra, använder det redan i dag, säger Henrik Andershed.

Kan få en halv miljon kronor

Henrik Andershed, professor i både kriminologi och psykologi vid Örebro universitet, belönas med totalt 30 000 kronor.

– Det är ett ärofyllt pris som jag är jätteglad för att jag får. Det stärker mig och mina medarbetare i att Embrace verkligen är den starka innovation som vi trott.

Här kan du lyssna på när Henrik Andershed förklarar mer om vad Embrace är:

SKAPA-priset delas ut med syfte att stödja uppfinnare som vill utveckla sina idéer. Priset delas först ut på länsnivå, och sedan nationellt. Den 14 november har Henrik Andershed chans att vinna en halv miljon kronor under den nationella prisutdelningen i Stockholm.

SKAPA-stiftelsen bildades till minne av Alfred Nobel. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Läs mer om Embrace här.

Det är inte första gången Henrik Andershed prisas för sitt arbete med Embrace. 2017 vann han pris på Örebrogalan i kategorin ”Årets digitala innovation”.

Polischefen: "Väldigt spännande"

Regionpolischefen Carin Götblad har tidigare sagt att polisen behöver forskningsbaserade metoder. Hör mer om hennes tankar kring Embrace i klippet nedan.

Text: Beatrice Emmerik