This page in English

Hoppas på ökat samarbete med Yokohama

Studenter och lärare från Yokohama går framför en vit byggnad som det står ”Entréhuset” på. Studenterna skrattar och har roligt.

Runt 20 studenter och lärare från Yokohama City University besöker Örebro universitet. Nu ska möjligheterna för ett fördjupat samarbete undersökas.

Örebro universitet hoppas på ett närmare samarbete med Yokohama City University i Japan.
Om planerna går i lås kan de leda både till ett ökat studentutbyte och gemensamma forskningsprojekt.

Trots att terminen inte har börjat än i Yokohama besöker nära 20 studenter och lärare från det japanska universitet Örebro den här veckan.

–  Det handlar om att fördjupa relationerna och skapa bra förutsättningar för ett utbyte mellan våra båda lärosäten, säger Magnus Hansson, docent vid Handelshögskolan och en av arrangörerna för besöket.

Under det korta besöket visas Örebro universitet upp, det blir många tillfällen till kontakter mellan svenska och japanska studenter och det hålls också en del föreläsningar.  Studenter från Yokohama kommer också att samarbeta med studenter från Handelshögskolan i ett grupparbete.

Dessutom besöks det japanskägda företaget Suzuki Garphyttan, för att på plats kunna se hur svensk företagskultur ser ut jämfört med japansk.

En kvinnlig student ler när hon tar en bild med sin mobiltelefon. I bakgrunden syns andra studenter från den japanska gruppen.

Studenterna passade på att dokumentera många av miljöerna vid Örebro universitet under sitt besök. Platserna för studier i Novahuset tillhörde det som var extra intressant under gruppens rundvandring.

Ska studera i Yokohama

Redan nu finns ett avtal om samarbete mellan de båda lärosätena.  

Studenter från Örebro ska studera i Yokohama och japanska studenter kommer att resa hit.

–  Det är ju en fantastiskt fin möjlighet att få komma till Japan och studera. Det är ett jättespännande och intressant land. Jag skulle också gärna se att det kommer in ännu fler internationella studenter till våra utbildningar.

Hoppas på gemensam forskning

Men det finns ett intresse även för andra typer ett fördjupat samarbete. Bland annat tittar de båda universiteten på möjligheterna för gemensamma forskningsprojekt.

–  Vi försöker skapa förutsättningar för ett vitalt samarbete, säger Magnus Hansson.

Text och foto: Jesper Mattsson