ÖREBRO UNIVERSITET 20 ÅR

Öppna labb och föreläsningar lockar folk till universitetsveckan

Styrka och spänst mäts i labbet på GIH.

Krister Frödin passade på att cykla från sitt kontor på Örebro kommun till universitetet för att testa sin styrka och spänst på lunchrasten. Rasmus Ekelund, som går masterprogrammet i idrott med inriktning fysiologi och medicin, hjälper till att mäta. 

Från AI och sexuella trakasserier till fotbollstränare, farlig plast och konditionstest. Universitetsveckans aktiviteter lockar många nyfikna till Campus Örebro.

Universitetsveckan pågår 7-11 oktober.

Just nu pågår universitetsveckan vid Örebro universitet, och allmänheten bjuds in till att lyssna på föreläsningar, gå på musikfestival och utställningar och upptäcka de labb som finns på campus.

Musikstudenter med Jennie Abrahamson

Vilken egoboost! Så sammanfattade den etablerade artisten Jennie Abrahamson (vid flygeln) sin sinnesstämning när jazz-och rockstudenterna Love Ekberg, Lovisa Parzyk, Sebastian Ekberg och Hampus Larsson tolkade hennes musik.  I två dagar har de arbetat tillsammans innan det var dags för scenen i Konsertsalen.

Jennie Abrahamson på scen med studenter

Jennie Abrahamson och studenter på Musikhögskolan på scen med hennes musik.

”Vi vill veta om vi ger dem vad de behöver”

Vi vill veta om vi ger dem vad de behöver. Maja Edberg, bibliotekarie på Karolinska gymnasiet i Örebro har klara besked om varför hon valt att gå på föreläsningen "Hur stärker du elevernas informationssökning och akademiska skrivande inför universitet?". 

– Högintressant, säger kollegan Åsa Norlund, Tullängsgymnasiet som deltog tillsammans med Marit Hammarland, Tullängsgymnasiet och Anna-Lena Edlund, Rudbecksgymnasiet.

Maja Edberg, Åsa Norlund, Anna-Lena Edlund och Marit Hammarland

Maja Edberg, Åsa Norlund, Anna-Lena Edlund och Marit Hammarland, alla gymnasiebibliotekarier, tog chansen till en föreläsning.

Sköldpaddan tuggade i sig plastflaskan

I Örebro universitets laboratorier testas plast i olika storlek, bland annat för att se hur mikroplast påverkar oss människor och naturen. I en utställning fanns under tisdagen möjlighet att lära sig mer om plast i haven – och i labbet fanns chansen att analysera plastbitar man tagit med sig hemifrån.

En grön plastflaska som till hälften är uppäten.

Den här plastflaskan kommer från Hawaii i Stilla havet. Det är en sköldpadda som har ätit upp en stor del av flaskan i tron att den är mat. För forskarna är det vanligt att hitta både stora och små plastbitar i magen på döda djur.

En kvinnlig forskare tittar i ett stort vitt mikroskop. Runt halsen har hon ett nyckelband som det står Örebro universitet på.

I mikroskopet går det att se små partiklar av olika slag. Bland det som visades upp var de små fibrer som man silat fram ur vanligt dricksvatten på morgonen.

Föreläste om teknikfavorit från tv-världen

Varje dag kan vi se den på tv eller på webben - och ändå syns den inte. En flitigt använd lösning för att kunna visa väderkartor bakom meteorologen eller en låtsas-studio bakom programledaren är att använda greenscreen. Genom att använda ett grönt (eller i vissa fall blått) tygstycke som bakgrund går det i efterhand eller i direktsändning att lägga in de bilder man själv väljer bakom personen som talar. En billig, beprövad och högst användbar lösning som var temat för en öppen föreläsning i Forumhuset.

Charlie Cronberg tittar på en datorskärm. I förgrunden syns en oskarp skärm.

Universitetsadjunkt Charlie Cronberg föreläste om greenscreen.

Fotbollstränare genom tiderna

Robert Svensson, doktor i idrottsvetenskap, höll en föreläsning under rubriken "Från träningsoverall till trenchcoat – Tränarrollens förändring inom svensk herrelitfotboll mellan 1960-talet och 2010-talet". 

Robert Svensson, forskare

Robert Svensson föreläste om hur tränarroller har förändrats genom tiderna.

Populär föreläsning om AI

Det var fullsatt i biblioteket när forskaren Federico Pecora föreläste. Han pratade bland annat om hur robotar kan lära sig att förstå och ta beslut i svåra situationer, med hjälp av AI.

En man föreläser och till höger om honom i bild syns en bildskärm.

Federico Pecora, lektor i datavetenskap vid Örebro universitet.

Sexuella trakasserier på nätet 

Maria Sjöholms föreläsning lockade ett femtiotal besökare och var därmed mer än fullsatt. Flera av besökarna fick stå för att höra henne berätta om sin forskning kring sexuella trakasserier på nätet. 

Maria Sjöholm.

Maria Sjöholm, lektor i rättsvetenskap, höll en föreläsning om sexuella trakasserier på nätet.

Öppet labb i "hörselkorridoren"

I öppet labb testade studenter hörseln på besökare och berättade om olika hörseltester och rehabilitativa insatser för personer med en hörselnedsättning. 

Emelie Lindkvist och Sara Båsjö.

Audionomstudenterna Emelie Lindkvist och Sara båsjö testade hörseln på besökare i öppet labb i "hörselkorridoren" i Prismahuset.

Många var nyfikna på Krimlabbet 

På Krimlabbet studerar forskarna bland annat hur personlighet och samspelet mellan hjärna och kropp, hänger ihop. Doktoranden Sofi Oskarsson berättade om experiment där man mäter puls, handsvett, andningsfrekvens och blinkningsfrekvens hos försökspersoner som blir skrämda av en bild som visas på en dataskärm. 

Doktoranden Sofi Oskarsson berättar för en grupp gymnasieelever om Krimlabbet.

Doktoranden Sofi Oskarsson berättade om experiment som forskare utför på Krimlabbet.

Gymnasieelever från Drottning Blankas gymnasieskola besökte tillsammans med sin lärare Linda Kreü, Krimlabbet. Där fick eleverna testa hur de agerar i vissa situationer med hjälp av VR-glasögon.

– Det är jätteroligt för både elever och mig när vi får göra studiebesök, säger kriminologiläraren Linda Kreü.

Kriminologiläraren Linda Kreü med elever.

Gymnasieläraren Linda Kreü med elever som ville testa VR-glasögon och att bli skrämda.

Jubileumsfestival på Musikhögskolan

Tisdag, onsdag och torsdag pågår Musikhögskolans jubileumsfestival, där det bjuds på såväl teater som musik och en bokrelease. En av de som spelade under tisdagen är Emilia Merino, tillsammans med Emanuel Laago på trummor, David Persson på bas och kör, Madelene Joelsson på keyboard och kör samt Gustav Ryde på gitarr.

Emilia Merino med band sjunger soul/pop

Emilia Merino och hennes band spelade soul och pop på Musikhögskolan.

Religion och politik hett ämne för diskussion

Universitetsveckan smygstartade redan i torsdags, när Carsten Anckar, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, höll en föreläsning om religion och politik. Därefter följde ett panelsamtal där besökarna tog chansen att ställa frågor till panelen.

Bilden föreställer Carsten Anckar och Agneta Blom

Carsten Anckar och Agneta Blom.

På bilden syns Emin Poljarevic, docent i religionssociologi och universitetslektor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, Jenny Ehnberg, forskare vid Svenska kyrkans forskningsenhet i Uppsala, Anna Bergström, ordförande i Humanisterna samt medicine doktor och forskare i global hälsa,  Carsten Anckar, professor i statskunskap vid Åbo Akademi och Agneta Blom, docent i statsvetenskap vid Örebro universitet.

Emin Poljarevic, docent i religionssociologi och universitetslektor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, Jenny Ehnberg, forskare vid Svenska kyrkans forskningsenhet i Uppsala, Anna Bergström, ordförande i Humanisterna och forskare i global hälsa, Carsten Anckar, professor i statskunskap vid Åbo Akademi och Agneta Blom, docent i statsvetenskap vid Örebro universitet.