Örebroforskare toppnamn i forskarmanifest för att motverka övergrepp inom gymnastiken

Natalie Barker-Ruchti

Natalie Barker-Ruchti

Sexuella övergrepp, mobbning, trakasserier, rädsla och kroppsskam. Den senaste tiden har utövare från många länder trätt fram och vittnat om förhållanden inom kvinnlig artistisk gymnastik.
Natalie Barker-Ruchti, idrottsvetare vid Örebro universitet, har nu tillsammans med 20 andra forskare från en rad länder publicerat ett manifest med åtta åtgärder.

– Det handlar om att ändra kulturen och att överföra makt till utövarna från tränare och andra ledare inom kvinnlig artistisk gymnastik. Vårt mål är att på så sätt förebygga fysiska, psykiska och känslomässiga övergrepp, säger Natalie Barker-Ruchti, som precis som många andra av forskarna har en bakgrund som gymnast.

Manifest från 21 forskare med åtta konkreta åtgärder mot övergrepp inom gymnastiken.

I juni kom dokumentären Athlete A på Netflix om systematiserade övergrepp och en tystnadskultur inom amerikansk gymnastik. Landslagsläkaren Larry Nassar var en av förövarna och dömdes för några år sedan till hundratals år i fängelse.

”Athlete A” gjorde att kvinnliga gymnaster från andra länder har trätt fram under sommaren och vittnat om liknande missförhållanden.

Natalie Barker-Ruchti har sedan i somras intervjuats i media internationellt i sin roll som forskare, bland annat i Australien, Schweiz, Nederländerna – och i Sverige (Dagens Nyheter 25 augusti).  Manifestet  har också hittills publicerats i Nya Zealand.