Dataingenjören Oscar Thörn får pris för sitt exjobb om AI-trummor

Oscar Thörn, alumn från Örebro universitet, har tilldelats Wimanska priset för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen. Han får priset för utvecklingen av AI-trummor som kan ackompanjera en jazzpianist.

Porträtt Oscar Thörn.

Oscar Thörn.

– Jag blev både överraskad och glad när jag fick samtalet. Det är väldigt roligt att bli uppmärksammad på det här sättet, säger Oscar Thörn som har läst till högskoleingenjör i datateknik vid Örebro universitet.

Målet med examensarbetet var att med hjälp av maskininlärning lära ett AI-system att spela trummor med en pianist. Genom att presentera en rad olika exempel på hur det låter när man spelar piano och trummor skulle AI-systemet lära sig spela trummor – baserat helt på hur en pianist spelar.

– Applikationen är ett exempel på hur människor och intelligenta system kan samarbeta och interagera med varandra. Musik är ett bra testområde och de lärdomarna kan man använda inom andra områden där människor och robotar ska samarbeta, förklarar Oscar Thörn.

Utvecklade AI-trummor under studietiden

Oscar Thörn kom i kontakt med AI-trummor redan under sin studietid. Då arbetade han extra som forskningsassistent och utvecklade, tillsammans med professor Alessandro Saffiotti, ett AI-system som kunde spela trummor. Hans examensarbete bygger vidare på det projektet.

– Det första systemet var helt baserat på musikaliska regler. AI-trummorna kunde följa dessa regler och spela i synk med en pianist. Under examensarbetet vidareutvecklade jag det AI-systemet med målet att göra det mindre förutsägbart och mer kreativt, säger Oscar Thörn.

Examensarbetet bestod av tre olika experiment och resultaten visade att den metoden som Oscar Thörn har använt ännu inte kan få AI-trummor att spela musik som vi människor kan njuta av.

Första Örebrostudenten att få Wimanska priset

Oscar Thörn är den första Örebrostudenten som har vunnit Wimanska priset som delas ut av Sveriges Ingenjörer. I priskommitténs motivering står det bland annat:

”Oscar Thörn har genom noggranna beskrivningar av experimenten, de negativa resultaten, och diskussioner om varför experimenten inte lyckats, fört forskningen inom området framåt. Han har även visat en god insikt i sociala, ekonomiska och etiska aspekter genom att diskutera övergripande frågor om vad som händer med mänsklig kreativitet, med ekonomiska förutsättningar för musikskapare om maskiner kan generera musik som tilltalar människor.”

– Det är väldigt roligt att priset har gått till en av våra studenter och det är en fjäder i hatten för vår ingenjörsutbildning i datateknik, säger Peter Johansson, prefekt vid Institutionen för Naturvetenskap och Teknik vid Örebro universitet.

Oscar Thörn tog sin examen för ett år sedan. Han har också en Master of Science i datavetenskap från Georgia Institute of Technology. Idag arbetar han på Neurolearn AB – ett företag som hjälper verksamheter inom en rad olika områden med AI-lösningar.

Text: Jasenka Dobric
Foto: Privat 

Om Wimanska priset:

Wimanska priset är Sveriges Ingenjörers årliga pris som sedan år 2000 delas ut för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen. I år är det första gången som Wimanska priset har tilldelats en Örebrostudent. Vinnaren får en prissumma på 50 000 SEK.