”På Restaurang- och hotellhögskolan får du verktyg att förändra branschen”

Karl Jonasson och Terese Backström i köket på RHS.

Karl Jonasson och Terese Backström beskriver stämningen på Restaurang- och hotellhögskolan som varm och familjär.

En akademisk utbildning ger trygghet i en tuff bransch och öppnar dörrar för den som vill göra karriär eller vara med och förändra hotell- och restaurangnäringen i en mer hållbar riktning.
Här berättar fyra studenter om hur det är att studera på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan vid Örebro universitet.

– Om du har ett gediget matintresse som du vill utveckla och leva ut under tre år är Restaurang- och hotellhögskolan helt rätt plats. Har du dessutom ett friluftsintresse är det perfekt, säger Erik Jönsson.

Han går tredje året på programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör och upptäckte sitt stora intresse för mat redan på hemkunskapen i högstadiet. Men föräldrarna tyckte att han skulle välja naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet.

– De sa att om intresset håller i sig kan jag välja Grythyttan efter gymnasiet. Jag började faktiskt läsa till civilingenjör på Lunds universitet, men att sitta still och vara på möten är inte min grej. Jag hade hört mycket gott om Grythyttan, så då hamnade jag här istället, berättar han.

Erik Jönsson i köket med en visp i handen.

"Om du har ett gediget matintresse som du vill utveckla och leva ut under tre år är Restaurang- och hotellhögskolan helt rätt plats", säger Erik Jönsson.

Att det blev just en universitetsutbildning och inte en yrkesutbildning är inte en slump.

– Kockyrket är både tufft och slitsamt. Att ha en kandidatexamen öppnar fler dörrar och är ett sätt att säkra upp framtiden för mig själv. Jag får en bredare kunskap som gör att jag kan jobba inom livsmedelsindustrin och andra näringar i branschen också, säger Erik Jönsson.

”RHS i Grythyttan har den bästa utbildningen”

För kurskamraten Olivia Petré har matintresset funnits med sedan barnsben. Det stärktes under gymnasietiden, då hon blev vegan.

– Jag insåg att det inte fanns lika goda alternativ för mig som vegan och började laga väldigt mycket mat. Det var då jag utvecklade mitt kreativa sinne och intresse för mat.

När hon sedan jobbade utomlands väcktes nyfikenheten på andra länders matkultur.

– Jag tänkte att om jag lägger så här mycket energi och känsla på att äta och laga mat vill jag ta det ett steg vidare. Jag hade hört att RHS i Grythyttan är den bästa utbildningen och jag lockades också av att det är en universitetsutbildning, eftersom jag tror att det ger ett bredare spektrum av hela branschen, säger hon.

Olivia Petre håller i ett enormt kålhuvud.

"Det finns en väldigt fin gemenskap här på Restaurang- och hotellhögskolan", säger Olivia Petré.

Och varken Erik eller Olivia ångrar sina val. Skogspromenader, fiske, skidåkning och klättring i Bergslagens vackra dalar och berg skapar livskvalitet. Det sociala livet blir också väldigt speciellt på en liten ort som Grythyttan.

– I vanliga fall kanske man jobbar på veckorna och träffar vänner på helgen. Här umgås vi mycket närmare och bjuder hem varandra på middag fem dagar i veckan. Du lagade mat igår – kom hem till mig imorgon så käkar vi frukost tillsammans, berättar Erik Jönsson.

– Alla pratar om mat och nästan allting kretsar kring måltiden, den blir ett väldigt naturligt sätt att föra samman människor. Jag kan gå fram till nästan vem som helst och fråga om den vill komma hem till mig på middag. Det finns en väldigt fin gemenskap här, säger Olivia Petré.

Ger verktyg att skapa en hållbar restaurangbransch

De tycker att alla som vill vara med och skapa en hållbar restaurangbransch ska söka till Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet.

– Du kan förvänta dig så mycket mer än en ren kockutbildning. Du blir extremt mångsidig i din kunskap och får verktyg att förändra branschen, säger Erik Jönsson.

Karl Jonasson har även han studerat till kock på RHS och fick sedan jobb på restaurangen i Måltidens hus. När coronapandemin kom och arbetsmarknaden blev kärvare valde han att börja plugga igen.

– När restaurangen fick dra ned på folk kändes det som det mest vettiga och säkra alternativet, och jag hade länge funderat på att läsa vidare.

Karl Jonasson vid ett bord med vinglas och flaskor.

"Det är nästan standard att man blir bjuden på middag varje vecka, och vi brukar också ha egna vinprovningar", berättar Karl Jonasson.

Nu går han första året på programmet Sommelier och måltidskreatör tillsammans med kurskamraten Terese Backström.

– Jag har jobbat inom restaurangbranschen sedan jag var 14 år. På mitt förra jobb var jag dryckesansvarig och därför ville jag läsa vidare till sommelier. Många som har läst på Restaurang- och hotellhögskolan gör väldigt bra saker idag och Grythyttan har ett gott rykte. Jag tror att en utbildning gör det lättare att få jobb på högre positioner inom branschen.

Nära till naturen – och god gemenskap

Terese flyttade hit tillsammans med sin sambo och köpte ett litet torp strax utanför Grythyttan.

– Det hade vi aldrig kunnat göra om jag pluggat i en större stad. Nu bor vi mitt i skogen och har nära till både naturen och till all den gemenskap som finns här. Man behöver bara gå en liten promenad så träffar man folk man känner och kan prata med.

Terese Backström tittar in i kameran. I bakgrunden syns ett bord med vinflaskor och vinglas.

Terese Backström tror att en utbildning gör det lättare att få jobb på högre positioner i branschen.

Terese och Karl beskriver stämningen på Restaurang- och hotellhögskolan som varm och familjär. Under pandemin sker undervisning i små grupper eller på distans, vilket förstås blir lite annorlunda.

– Det är nästan standard att man blir bjuden på middag varje vecka, och vi brukar också ha egna vinprovningar. Det finns en härlig gemensam nördighet här och jag har lärt känna många som jag nu räknar som mina bästa vänner, berättar Karl Jonasson.

Hans dröm är att få vara med och utveckla restaurangbranschen i en mer modern och demokratisk riktning, vilket han tror skulle göra den mer attraktiv för unga människor att stanna kvar i. Terese Backström funderar på en akademisk karriär efter studierna.

– Jag har gjort två tidigare försök att läsa på universitetet, men det har känts jobbigt och tungt. Här känns det som att tiden flyger iväg och det är inte ens jobbigt att läsa och skriva uppgifter. Jag vill definitivt ta en master, och sedan kanske fortsätta med en doktorandutbildning, säger hon.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Jonathan Berg och Olivia Petré