This page in English

Restaurang- och hotellhögskolan

Utbildningar vid Restaurang- och hotellhögskolan

Vi erbjuder professionsinriktade program för dig som vill bli en viktig aktör inom måltidsområdet. Utbildning på universitetsnivå ger dig kunskaper att påverka måltidsbranschen och besöksnäringen som ledare eller måltidsutvecklare. Här finns också utbildning på forskarnivå i ämnet måltidskunskap.

Vem möter du på Restaurang- och hotellhögskolan

Här kan du se några av de som undervisar på Restaurang- och hotellhögskolan. Vi har listat både gästföreläsare och lärare som du kommer möta under din tid hos oss på RHS i Grythyttan

Paul Svensson

Paul Svensson

Paul är en av landets mest skickliga och inflytelserika kockar med hållbarhets- och framtidsfokus. 2003 representerade han Sverige i Bocuse d’Or (VM för professionella kockar) i Lyon och kom 5:a.

Han har givit ut 9 stycken kokböcker är kreativ ledare på Fotografiska museet, restaurangägare till Paul Taylor Lanthandel, kokboksförfattare, tv-profil och mycket mer…

Henrik Scander

Henrik Scander

Undervisar främst inom Sommellerie med fokus på sommelierens praktiker såsom att kombinera mat och dryck, att prova professionellt samt hur sommelieren använder sitt hantverk för att erbjuda en bättre upplevelse. Henrik forskar också på hur uppfattningen av ’god smak’ konstrueras av strukturer i samhället, samt hur god smak kan användas för att skapa en bättre hälsa.   

Henrik har tidigare lång erfarenhet av restaurangbranschen som sommelier i både Sverige och Frankrike samt erfarenhet av olika dryckestävlingar både som tävlande och som arrangör. 

Ragnhild Bolin

Ragnhild Bolin

Undervisar främst i kursen Kulinariskt hantverk I som är den första hantverkskursen för årskurs 1 samt i kursen Utveckling av måltidsupplevelser för studenterna i årskurs 3.

Ragnhild har tidigare jobbat på Bloom in the Park, Embassy of Sagrantinia, The More Bistro i Malmö och Flying Elk i Stockholm.

Jens Ericsson

Jens Ericsson

Jens studerade i Grythyttan 2002-2005 och har en fil. kandidatexamen i Måltidskunskap och värdskap.

Tidigare har Jens Ericsson jobbat som key account manager på Martin och Servera och innan det var han verksam som kock och köksmästare i bland annat Stockholm, Uppsala och Åre. Han har dessutom själv tävlat som kock i både Culinary World Cup och Culinary Olympics, restaurangbranschens motsvarighet till VM och OS.

Idag tjänstgör Jens som general manager för både Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorkocklandslaget.

Foto: Per-Erik Berglund, Znapshot AB

Vad kan du göra efter utbildningen

Är du nyfiken på vad du kan arbeta med efter våra utbildningar? Här presenterar vi några av våra alumner och visar vad de har gjort efter utbildningen och vad de jobbar med idag.

Anna Rönngren

Anna Rönngren

Alumn Sommelier och måltidskreatörprogrammet.

Läste programmet Sommelier och måltidskreatör 2008-2011 samt tre kurser på avancerad nivå. Var även anställd vid RHS 2013-2015 som adjunkt med inriktning drycker. 

Anna har tidigare bland annat arbetat som vinkällaransvarig på Magnusson Fine Wine, chefssommelier på Frantzén, marknadsansvarig på Wine Finder och som föreläsare på Restaurangakademien, Umeå Universitet och på RHS i Grythyttan. Hon har skrivit provet till SM i sommelier sedan 2016.

Idag är Anna Vinklubbs- & content manager för Tryffelsvinet.

Niclas Wahlström

Niclas Wahlström

Niclas Wahlström har en fil. kandidatexamen i Måltidskunskap och värdskap. Han har arbetat som köksmästare på anrika Den Gyldene Freden i Stockholm och föreläser och gästspelar på restauranger runt om i världen. Åren 2009 och 2010 ansvarade Niclas för Nobelmiddagen på Stadshuset och deltog i H.M. Konungens officiella 60-årsmiddag på Stockholms Slott och de officiella middagarna i Bryssel under Sveriges ordförandeskap i EU 2009.

Niclas har undervisat vid RHS och varit gastronomisk ledare vid öppnandet av Saluhallen Slakteriet i Västerås. Han är också en uppskattad kokboksförfattare och har bland annat skrivit den prisbelönta kokboken Smörgåsbord tillsammans med Gert Klötzke samt Nobelkokboken som år 2017 blev prisad som världens bästa kokbok.

Idag arbetar Niclas som Executive Chef på The Steam Hotel.

Louise Bergdal

Louise Bergdal

Alumn Sommelier och måltidskreatörprogrammet.

Louise läste programmet Sommelier och måltidskreatör 2011-2014.

Louise har arbetat som vinkällaransvarig på Magnusson Fine Wine, som koordinator för provrummet Systembolaget HK och som inköpare på The Wine Team. Var även aktiv inom sommelierföreningen 2015-2019.

Idag arbetar Louise som VD för Tryffelsvinet.

Henrik Mattsson

Henrik Mattsson

Henrik har en fil. kandidatexamen i Måltidskunskap och värdskap och jobbar som frilansande journalist inom mat, dryck och vin. Han har drivit eventbolag inriktat mot mat och dryck och han har skrivit två böcker.

Idag äger och driver Henrik receptsidan Receptfavoriter.se.

Sara Døscher

Sara Døscher

Sara har en fil. kandidatexamen i Måltidskunskap och värdskap. Hon är sommelier och innehar Advanced Certificate of Wines and Spirits WSET och är snart klar med WSET Diploma. Sara har arbetat på Vinmonopolet som är Norges svar på Systembolaget och med vinimport på t ex Decanter i Brasilien.

Sara är författare och skriver om mat och vin, just nu skriver hon på sin femte bok.

Idag driver Sara eget företag med fokus på vinförmedling på www.saradoscher.no. Hon håller vinkurser, har en egen podcast "Fredagstipset" och sitter i juryn för www.diggmat.no (en restaurangguide för Oslo).

Foto: Line Dammen

Christofer Johansson

Christofer Johansson

Alumn Kulinarisk kock och måltidskreatörprogrammet. Driver tillsammans med

kollegan och vännen Daniel Olsson Hotell Borgholm sedan 2019. Redan innan det var han ett välkänt namn inom Öländsk gastronomi och drev under några år hotell och restaurang Eksgården Krog & Rum på södra Öland. Han var tidigare kökschef på Krakas Krog på Gotland, har jobbat på internationella toppkrogar som The French Laundry i Napa Valley och har erfarenhet från flera stjärnkrogar i Europa.

Idag är Cristofer VD & Kreativt ansvarig på Hotell Borgholm som under 2021 belönades med en stjärna i Guide Michelin.

Arvid Rosengren

Arvid Rosengren

Arvid har arbetat på flertalet restauranger i Köpenhamn, tävlat i sommellerie där han kammat hem andra plats i Sommelier-SM 2009, tagit första platsen i Nordiska Mästerskapen 2009 och blev 2016 världsmästare i sommellerie i VM i Argentina, han var då den femtonde personen genom tiderna att ta hem den titeln.

Sedan 2015 är han bosatt i New York där han drivit restaurang och konsulterar, främst till privata kunder med stora vinsamlingar.

Foto: Ricky Rhodes

Linda Pérez

Linda Pérez

Läste klart sin utbildning hos oss 2007. Linda är en av Sveriges vassaste vinpennor och har bland annat arbetat som hovmästare hos Mathias Dahlgren, Matsalen, som servitris på Frantzen/Lindeberg och som restaurangchef för Esperanto i Stockholm.

Hon har också studerat journalistik på Poppius journalistskola och arbetat för tidningen Gourmet och som vinredaktör för Allt om Vin. Den senaste tiden har hon varit med i Allt om Vins provningsgrupp, arbetat som vinskribent och redaktör för SvD Vin och grundat Wine Table (digitalt magasin för hantverksdrycker).

Idag arbetar Linda som chefredaktör för Wine Table och läser till Trädgårdsmästare på Skillebyholm.

Foto: David Thunander