This page in English

Studenten Erica startade miljöföretag – drömmer om återvinningsstation

Erica Sandberg sitter i en soffa.

Erica Sandberg är uppvuxen i Tanzania och kom till Sverige i 10-årsåldern. Nu läser hon sista terminen på måltidsekologprogrammet vid Örebro universitet.

Erica Sandberg pluggar till måltidsekolog – och driver miljöföretaget Duniani. Med hjälp av kunskaperna från universitetet vill hon hjälpa hemlandet Tanzania.
– Min dröm är att kunna bygga en återvinningsstation och att människorna blir mer miljömedvetna, säger hon.

Erica Sandberg läser nu sista terminen på Måltidsekologprogrammet vid Örebro universitet. Ett program som hon började läsa för att lära sig mer om miljö och hållbarhet.

– Jag startade mitt företag Duniani några år innan jag började plugga. Tanken var först att läsa miljövetenskap, men sedan hittade jag den här tvärvetenskapliga utbildningen där vi inte bara lär oss om miljö utan även mat som till exempel livsmedelshygien.

Långsiktigt mål

Duniani betyder ”i världen” på swahili, som är Ericas modersmål och det officiella språket i Tanzania. Genom företaget säljer hon en miljövänlig återvinningsbar kasse. Intäkterna ska användas till miljöarbete i Tanzania, med det långsiktiga målet att bygga en återvinningsstation.

– Inom tio år hoppas jag det är verklighet. Jag tar små steg för jag vill ha full koll på vad som händer, och så har jag tagit lite paus på grund av studierna. Det finns återvinning i Tanzania, men det är inte strukturerat.

För att komma i gång med affärsidén fick Erica Sandberg hjälp av Drivhuset i Örebro. Drivhuset hjälper personer som vill starta företag, eller redan har ett företag och behöver hjälp att utveckla det.

– De hade ett öppet och bra bemötande, och gav mig mycket material att läsa. Jag fick ta fram en affärsplan, och skriva en tydlig beskrivning på vad idén innebar.

Tusen kassar

Erica tog fram en prototyp av påsen och gjorde en egen marknadsundersökning utanför mataffärer i Örebro. Hon frågade människor om de skulle kunna tänka sig att köpa kassen, och hur mycket de var beredda att betala. Därefter tryckte hon upp tusen kassar, och 900 av dem har hon redan sålt.

När Erica Sandberg tar examen vid Örebro universitet hoppas hon hitta jobb som miljösamordnare eller miljökonsult. Praktiken gjorde hon på Örebro kommun där hon jobbade med ekologisk hållbarhet. Det finns också planer på att låta Duniani växa i framtiden.

– Jag skulle kunna utveckla det och sälja flera olika sorters miljövänliga produkter. Eller så gör jag om det till en frivilligorganisation, säger Erica Sandberg.

Hamnar i havet

Hon besöker Tanzania, där hennes mamma och andra släktingar fortfarande bor kvar, ungefär en gång per år. Under åren har hon bland annat besökt landets största soptipp, och skapat kontakter för att jobba vidare med miljöfrågan.

– Vi ska försöka hindra att soporna hamnar på tippen från första början. Väldigt mycket sopor bränns upp eller hamnar i havet i Tanzania.

Text: Mikael Åberg
Foto: Privat