Erik läste till hälso- och sjukvårdskurator: ”Jag har verkligen hittat rätt”

Erik Ardeman.

Erik Ardeman är just nu i slutfasen av sin uppsats som handlar om transpersoners erfarenheter av bemötandet i primärvården.

I veckan tar den första kullen hälso-och sjukvårdskuratorer examen vid Örebro universitet. En av studenterna, Erik Ardeman, går direkt till en fast anställning som hälso- och sjukvårdskurator på Lindesbergs vårdcentral.
– Det här är roligaste jag har gjort i hela mitt liv, säger han.

Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet vid Örebro universitet är en ettårig utbildning för socionomer som vill specialisera sig. Läs mer om programmet här.

Du tar snart examen – grattis, hur känns det?

– Det känns nästan lite overkligt att det är över nu, efter cirka fem år vid universitetet. Självklart känns det skönt och lite som att börja ett nytt kapitel i mitt liv också.

Hur har det varit att läsa Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet vid Örebro universitet?

– Väldigt lärorikt på olika plan. Jag har fått så många nya erfarenheter och en del ny kunskap. Det har både funnits en bredd och nu mot slutet, under praktiken och uppsatsskrivandet, en chans att specialisera sig. Min uppsats handlar om transpersoners erfarenheter av bemötandet i primärvården.

Vad har varit bäst?

– För mig har den verksamhetsförlagda utbildningen, alltså praktiken, har varit det bästa. Jag gjorde praktik vid Urologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Örebro och hade en fantastisk handledare i Elisabet Skeppner, som är hälso- och sjukvårdskurator där. Att få omsätta sina teoretiska kunskaper till praktik är väldigt värdefullt.

Du har redan fått jobb, berätta!

– Jag har fått jobb som hälso- och sjukvårdskurator vid Lindesbergs vårdcentral, där jag redan har börjat jobba på deltid nu innan examen. Jag hjälper människor som lider av psykisk ohälsa eller har gått igenom en traumatisk händelse genom stödsamtal och behandling. Vi jobbar i team, som oftast består av läkare, psykolog, kurator och rehabiliteringskoordinator.

Hur är det att jobba som hälso- och sjukvårdskurator?

– Det är det roligaste jag har gjort i hela mitt liv. Jag har faktisk aldrig jobbat med något som är så givande. Det är en fröjd att känna att jag går hem från jobbet med mer energi än när jag kom dit, trots att det ibland kan handla om tunga livshistorier. Jag har verkligen hittat rätt!

Hur ser du på framtiden?

– Nu ser jag fram emot att jobba i Lindesberg under lång tid och samla på mig erfarenhet för att så småningom kunna bli psykoterapeut. Jag drömmer också om att forska, det skulle vara ett nöje och ett privilegium att få doktorera vid Örebro universitet.

Text och foto: Anna Lorentzon