Jakob från Stockholm: ”Örebro är den perfekta studentstaden”

Juriststudenten Jakob Matell.

Att det skulle gå snabbt och smidigt att hitta bostad i Örebro blev en överraskning för stockholmaren Jakob Matell.

Roligt studentliv, schysst bostadsmarknad och grym utbildning. Juriststudenten Jakob Matell är en av många stockholmare som valt att plugga vid Örebro universitet.
– Örebro är en riktig storstad – bara två timmar från Stockholm, säger han.

För Jakob Matell var Örebro universitet förstahandsvalet när det var dags att välja utbildning.

– Jag visste att studentlivet i Örebro var roligt, eftersom jag hade hälsat på min kompis som läser på Läkarprogrammet här. Örebro ligger bara två timmar från Stockholm, men känns ändå som en riktigt storstad, säger han.

Ett samlat campus

Att många studenter flyttar till Örebro från andra delar av landet bidrar till att det är lätt att få nya vänner. De flesta studenter samlas på ett och samma campus, bara tio minuters cykeltur från citykärnan.

– Det är gött att allt finns samlat på ett campus, det ger en fin sammanhållning och gör också att du kan hänga med andra än de som går på just ditt program. Campus är som en egen stad i staden, här finns både restauranger, studentkåren och en massa föreningar som du kan engagera dig i, säger Jakob Matell.

Fler stockholmare söker till Juristprogrammet

Jakob Matell läser på Juristprogrammet, som är Örebro universitets mest populära program – och ett av de 20 mest sökta programmen i hela landet. Statistiken visar dessutom att allt fler stockholmare väljer Juristprogrammet vid Örebro universitet i första hand.

– Jag hade hört att Juristprogrammet skulle vara bra – och det är det. Vi har duktiga lärare och jobbar mycket i basgrupper och med case, vilket jag gillar. Jag har också fått vara amanuens, vilket innebär att jag får prova på att vara lärare för de som går första terminerna. Det är grymt kul, berättar han.

”Lyxig bostadsmarknad”

Att det skulle gå snabbt och smidigt att hitta bostad i Örebro blev en överraskning. Det finns dessutom en bostadsgaranti för studenter, som innebär att det kommunala bostadsbolaget rycker in och hjälper till om du som ny student inte hittar en bostad på egen hand.

– Som stockholmare var jag superstressad över att hitta bostad i början, men bostadssituationen är jättebra här i Örebro, det är väldigt lyxigt. Alla mina kompisar har hittat jättetrevliga lägenheter. Dessutom bor ingen mer än tio minuter bort. Jag är jättenöjd med mitt studieval, säger Jakob Matell.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Stefanie Andersson